Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Dagen då skuggorna försvinner

Uppdaterad 16 juli 2022
I tropikerna kan solen passera precis rakt ovanför huvudet, vilket gör att vissa föremål inte kastar någon skugga längre.
Detta sker mitt på dagen, två dagar under året på alla platser som ligger någonstans mellan Kräftans och Stenbockens vändkrets.[1] Vilka två dagar det är, är olika beroende på var man är.[1] När det sker kastar flaggstänger och pelare inga skuggor längre. Och vägskyltars skuggor blir till en linje.

Solen befinner sig alltid rakt ovanför någon punkt på jordens yta.[2] Denna punkt "vandrar" ett varv runt jorden varje dygn.[2] Om man föreställer sig att det då ritas en cirkel runt jorden, så förflyttar sig denna cirkel med årstiderna, på grund av jordaxelns lutning.[2] När det är sommarsolstånd på norra halvklotet, den 20 eller 21 juni, är cirkeln på Kräftans vändkrets.[2][3] Kräftans vändkrets är alltså den nordligaste breddgraden där man kan uppleva solen i zenit.[1] Stenbockens vändkrets är den sydligaste breddgraden där man kan uppleva det.[1] Det sker när det är vintersolstånd, den 21 eller 22 december.[2][3] Vid vårdagjämningen (20-21 mars) och höstdagjämningen (22-23 september) kan man uppleva fenomenet på ekvatorn.[2][3]

På Hawaii kallas fenomenet Lahaina noon.
Skuggan från en trafikskylt under "Lahaina noon" på Hawaii.

Physics Girl förklarar fenomenet.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Zero Shadow Day". ASI POEC - Astronomical Society of India. Läst 16 juli 2022.
[3]
"summer solstice". Encyclopedia Britannica. Läst 16 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden