Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Människan

Badleksakerna som drivit omkring på världshaven sedan 1992

Publicerad 29 maj 2016
I januari 1992 släppte ett containerfartyg i Stilla Havet av misstag ut 29 000 flytande badleksaker - gula ankor, röda bävrar, blå sköldpaddor och gröna grodor.
Badleksakerna var av varumärket Friendly Floatee och hade tillverkats i Kina för det amerikanska företaget The First Years Inc. De var på väg från Hong Kong till USA när containerfartyget som de fraktades med hamnade i en storm. Tolv containrar sköljdes överbord, inklusive den som innehöll plastdjuren. Containern öppnades och plötsligt låg 28 800 flytande ankor, bävrar, sköldpaddor och grodor och guppade mitt i Stilla Havet.
De amerikanska oceanograferna James Ingraham och Curtis Ebbesmeyer (bilden nedan) forskade vid tillfället om havens ytvattenströmmar och såg här en ypperlig chans att lära sig mer. De började följa badleksakernas väg över havet genom att samla in rapporter om var de flöt iland. Tio månader efter incidenten flöt de första leksakerna iland i Alaska - 320 mil från där de förliste.
De två forskarna arbetade fram en modell som förutspådde badleksakernas väg, och med den hittades ytterligare leksaker fyra år senare på USA:s västkust. De trodde också att många av leksakerna fastnat i packisen och sakta drivit över Nordpolen, och mycket riktigt hittades flera flytande plastdjur i början av 2000-talet på Island och på Kanadas och USA:s östkust som bekräftade teorin. Man hittade också exemplar på Hawaii och i Australien och Sydamerika. Ännu fler badleksaker förutspåddes flyta iland i Storbritannien framåt 2007, men än så länge har endast ett fynd bekräftats i Skottland. Ett par tusen plastdjur tros fortfarande vara fast i norra Stilla havets subtropiska virvel, där en förödande mängd övrigt plastskräp också samlats genom åren. Kartan nedan visar Friendly Floatee-leksakernas drift.
Har du sett några av badleksakerna? De har formen av ankor, bävrar, sköldpaddor och grodor. Djurens ursprungsfärg har troligtvis bleknat bort, men orden "The First Years" är stämplade ovanpå dem. Samlare betalar uppåt 1 000 dollar för de beresta plastdjuren.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden