Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Antarktis enda växter

Publicerad 30 jan 2016
På Antarktis finns inga träd eller buskar. Bara tre små blomväxter - varav en även finns i Sverige.
Två av de tre blomväxterna härstammar naturligt från Antarktis. De är Deschampsia antarctica (ett gräs) och Colobanthus quitensis (en nejlikväxt). De växer bara på den Antarktiska halvön och på öar norr och väster om halvön, såsom Sydorkneyöarna och Sydshetlandsöarna. Den Antarktiska halvön är den nordligaste delen av kontinenten Antarktis och dess norra udde ligger faktiskt 35 mil norr om södra polcirkeln (och 100 mil söder om Sydamerika). Därmed har halvön Antarktis varmaste klimat, och på de delar av halvön där man hittar blomväxterna är det ett par plusgrader 3-4 månader om året.
Den tredje blomväxten är vitgröe (Poa annua). Den finns i nästan hela världen, inklusive Sverige, där den är vanlig i gräsmattor och på öppen mark i hela landet. Den infördes av misstag till Antarktis någon gång innan 1954, och har sedan dess observerats på i stort sett samma områden som Deschampsia antarctica och Colobanthus quitensis. Det finns nämligen gott om forskningsstationer i dessa områden, och troligtvis råkade någon forskare eller turist ta med sig frön av vitgröe i sina kläder eller sin utrustning på sin resa dit (en undersökning där man dammsög Antarktisturisters kläder och utrustning visade att varje person i genomsnitt har nio frön med sig).
Att det ens går att introducera en stabil population vitgröe på Antarktis är ett tydligt exempel på hur verkligt problemet med invasiva arter är. Och vitgröe är faktiskt inte den enda blomväxten människan ofrivilligt planterat på Antarktis. En handfull andra har också växt där under en säsong, men sedan dött under vintern.
Utöver blomväxter finns desto fler mossor på Antarktis, runt 125 st. Det finns inga barrväxter eller ormbunksväxter. Utöver växter finns 300-400 lavar och någonstans runt 700 alger (vilka ibland räknas som växter). Här nedan syns mossa på Green Island, en ö precis utanför Antarktiska halvöns kust.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden