Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

De övergivna turistorterna vid Salton Sea

Publicerad 15 mar 2014
Salton Sea är mer än dubbelt så stor som Hjälmaren och är Kaliforniens största insjö. Problemet är bara att den inte skulle finnas där.
Sjön bildades av misstag i början av 1900-talet när en kanal som förde vatten från Coloradofloden till jordbrukarna i området översvämmades. Detta resulterade i att i stort sett hela Coloradofloden tömdes här under 2 år - i stället för i Stilla havet. Sjön finns kvar än idag, eftersom restvatten från jordbrukarna hela tiden fyller på den.

Längs med sjön finns dystra spår av de semesterorter som byggdes här på 60- och 70-talet. Till en början blomstrade turismen, men snart kom miljöproblemen ifatt. Eftersom vatten endast lämnar sjön genom avdunstning ansamlas salt och näringsämnen, vilket ledde till stora mängder död (inplanterad) fisk längs stränderna och oförutsägbara översvämningar.

Eftersom sjön från början är ett mänskligt misstag hävdar många att man inte ska lägga någon kraft på att rädda den. Men å andra sidan har sjön blivit ett viktigt habitat, främst för fåglar, och det finns bevis för av att dalsänkan vattenfyllts flera gånger tidigare på naturlig väg.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Människan
Djur
Jorden
Rymden
Djur
Djur
Byggnadsverk