Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

5 tips för småsparare

Publicerad 24 mar 2020
Även om man kanske bara kan spara en eller några hundralappar i månaden är det positivt på flera olika sätt. Pengarna växer och man kommer in i vanan att spara på slantarna istället för att spendera dem. Om du är en småsparare kan du följa de här fem tipsen för att få ännu mer över till spargrisen.

1. Spara i fonder


I fonder som går bra växer dina pengar istället för att sitta still på ett sparkonto. Att lära sig att fondspara kan verka komplicerat, men det finns många experter som visar vägen till de bästa fonderna som småsparare kan placera sina pengar i. Kan du avvara någon hundralapp per månad kan du spara i fonder och på sikt kan hundralappen bli en tusenlapp.

2. Dra ner värmen


Genom att sänka värmen i bostaden med några grader kan du spara en hel del. Investera i ullsockor, ullfiltar, tofflor och varma tröjor för att hålla värmen hemma. Det är billigare i längden än att låta elementen vara uppskruvade till max hela vintern. Man vänjer sig dessutom ganska fort med att det är några grader kallare hemma. Ett extra tips: om du använder ugnen när du lagar mat, håll ugnsluckan öppen efter maten är färdig. Då drar du nytta av värmen som annars hade gått förlorad.

3. Byt mobilabonnemang


Se över dina mobilkostnader för att spara någon hundralapp per månad. Det är väldigt vanligt att ha ett alldeles för dyrt abonnemang som man egentligen inte använder till fullo. Svamla presenterar här sina förslag på de bästa mobilabonnemangen som passar en småsparare. Betala inte mer för surf, sms och minuter som du faktiskt inte behöver, utan hitta ett abonnemang som är mer kostnadseffektivt.

4. Gör långkok


Investera i en riktigt stor kastrull och lär dig hur man gör olika långkok hemma. Då kan du köpa lite billigare köttdetaljer som blir riktigt goda med rätt matlagningsmetod. Konsten med långkok har gått förlorad med åren, men med en bra kokbok är det lätt att laga goda grytor. Är du vegetarian kan du istället tillaga linser eller bönor i ett långkok. Dryga ut med rotfrukter och andra billiga grönsaker för att få ner matkostnaderna till minimum.

5. Odla eget


Även om du inte har en trädgård kan du odla mycket själv. I köket kan du odla egna örter som du använder till matlagningen, men du kan även odla sallad och potatis i kruka. Det är en rolig hobby som dessutom kan spara dig pengar i längden. Har du en balkong är det ännu roligare, för då kan du odla allt från morötter och kål till jordgubbar och gurka.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden