Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Människan

5 häftiga julfakta

Publicerad 22 dec 2015
Dan före dan före dan har vi samlat fem intressanta fakta om julen. Imponera vid julbordet med dessa spännande historier.

5. Julsagan som rörde fabriksägaren

På julafton i Boston år 1874 lästes Charles Dickens bok En Julsaga upp inför publik. Bland åhörarna fanns den rike fabriksägaren Mr. Fairbanks. Han blev så rörd av historiens budskap att han stängde sin fabrik på juldagen och skickade en kalkon till varje anställd.

4. När astronauterna på Gemini 6 såg tomten

När astronauterna Walter Schirra och Thomas Stafford i december 1965 var uppe i rymden med Gemini 6, anropade de plötsligt markkontrollen. De rapporterade att de såg ett flygande objekt som rörde sig snabbt från norr till söder över jordytan och att de försökte få in det på sin radio. Sedan började de spela "Jingle Bells" på munspel och klockor - första gången musikinstrument spelades i rymden.

3. Julgranen på Trafalgar Square

Varje år sedan 1947 skänker Oslo en julgran till folket i London som tack för den hjälp de fick under andra världskriget. Den stora norska granen huggs ner i november under närvaro av Storbritanniens Norgeambassadör, Oslos borgmästare och Westminsters borgmästare. Sedan skickas den med båt till Storbritannien och tänds på Trafalgar Square i London under en ceremoni som besöks av tusentals människor.

2. Julmiddag på Kentucky Fried Chicken

På 70-talet började snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken i Japan att marknadsföra sin kyckling som julmat. Sedan dess har ett mål friterad kyckling på KFC blivit en utbredd tradition för japanska familjer på julafton. På många KFC-restauranger måste man boka sin julmiddag två månader i förväg för att få plats.

1. Julfreden 1914

Julen 1914 ville soldaterna på många platser längs västfronten i första världskriget inte längre slåss. Tyskarna började dekorera sina skyttegravar med ljus och tända julgranar. Snart sjöng båda sidor julsånger och på julafton och juldagen vandrade engelsmän och fransmän upp ur sina skyttegravar och mötte tyskarna i ingenmanslandet för att skaka hand. De båda sidornas soldater utbytte julhälsningar, gav varandra gåvor, bytte krigsfångar och lät varandra begrava fallna kamrater. Man spelade till och med fotboll tillsammans!
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden