Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

En häftig lista om höga höjder

Publicerad 4 okt 2022
Akrofobi är en av världens vanligaste fobier. Men vad innebär det? Akrofobi är helt enkelt ett finare ord för höjdrädsla eller svindel. Visst är det lite märkligt att så många människor är rädda för höjder, samtidigt som mänskligheten verkar lite besatt av att bygga så högt som möjligt?

Att bygga på höjden är inget nytt, se bara på pyramiderna. Den moderna tidens skyskrapor började byggas redan på 1800-talet och än idag försöker de olika länderna bräcka varandra genom att bygga högre och häftigare än någonsin.

Om du är en av alla som lider av akrofobi, men ändå fascineras av höga byggnader, kanske du planerar att övervinna din rädsla och besöka de fem högsta byggnaderna i världen. Klarar du det har du verkligen anledning att fira och le stort på alla bilder, så ladda upp med din bästa tandblekning och packa väskan. Efter den här listan vet du inte bara vart du ska åka, utan även vilken byggnad som passar bäst för ditt nya äventyr.

Världens högsta byggnader


1. Burj Khalifa

Den absolut högsta byggnaden i världen är Burj Khalifa, i Dubai, med sina 828 meter. Dubai har under de senaste åren varit med om en riktig ”bygg-boom” och är nu en stad full med lyx, flärd och konstgjorda sjöar. Dubai ligger i Förenade Arabemiraten, så tänk på att klädkoden kan vara lite annorlunda än vad du kanske är van vid. Det kan därför vara klokt att göra plats för lite mer heltäckande kläder – bland tandblekning, selfiesticks och solkräm.


2. Merdeka 118

Om du inte riktig känner dig redo för den absolut högst byggnaden i världen kanske du ska åka till Kuala Lumpur i stället för Dubai. Där finns nämligen Merdeka 118, som är världens näst högsta byggnad. Merdeka 118 är hela 679 meter hög och stod färdig år 2022. Vågar du åka upp ända till toppen kan du verkligen fyra av ett bländvitt leende!


3. Shanghai Tower

Om du kan din geografi har du säkert lagt märke till att både världens högsta och näst högsta byggnad ligger i Asien. Det gör faktiskt den tredje högsta också. Praktiskt för dig, om du vill göra en liten turné för att på allvar bota din akrofobi. Shanghai Tower ligger, som du hör på namnet, i Shanghai. Det är den högsta byggnaden i Kina, med sina 632 meter.


4. Abraj Al Bait Tower

Din höghöjdsturné ser ut att bli en Asien-turné, för även världens fjärde högsta byggnad ligger just i Asien. Närmare bestämt i Saudiarabien. Abraj Al Bait Tower är 601 meter hög och ligger i staden Mekka. Om du inte är muslim blir det svårt att åka och titta på världens fjärde högsta byggnad, eftersom den heliga staden Mekka är förbjuden för alla utom muslimer.


5. Ping An Finance Center

För att se världens femte högsta byggnad stannar du kvar i Asien. Ping An Finance Center ligger i Kina och är 599 meter hög. Bara två meter lägre än fjärdeplatsen alltså. Burj Khalifa är 229 meter högre än Ping An Finance Center, så om du vill jobba dig uppåt, både bildligt och bokstavlig talat, kan du börja här, i slutet av listan.


När du har avslutat din mycket imponerande turné runt Asien för att besöka världens högsta byggnader har du verkligen något att le åt. Oavsett om du lyckades bota din höjdskräck eller ej.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden