Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

De 12 häftigaste nattbilderna på jorden

Uppdaterad 6 mars 2017
Vill man få ett nytt perspektiv på världen ska man se den lite från ovan. Allra helst på natten.

Från högt upp i rymden är det nästintill omöjligt att urskilja spår av människan då man tittar ner på världen i dagsljus. När jorden däremot vänder sin sida bort från solen börjar den glittra av konstgjorda ljus från planetens alla bebyggelser. Den stora påverkan människan har på jorden blir spektakulärt tydlig, precis som den ojämna fördelningen av energi mellan världens länder. Här är de häftigaste bilderna tagna på jorden från rymden, på natten.

12. Hela världen

Den här bilden från NASA är ett vanligt motiv på affischer och visar hur hela världen ser ut på natten. Särskilt framträdande är utvecklade områden med många städer som Europa, USA och Japan. Ännu mer tätbefolkade områden som Kina och Indien är något mörkare eftersom deras konsumtion av elektricitet är lägre. Och ifall du undrar: Nej, det är aldrig natt i hela världen samtidigt. Bilden är ett montage av över 400 satellitbilder. Klicka på den för att se en högupplöst version.

11. Nordamerika

På denna bild över Nordamerika syns alla ljus i Kanada, USA, Mexiko och Västindien. Mest lysande är storstäderna längs USA:s västkust (Seattle, San Francisco, Los Angeles och San Diego) och östkust (Washington, DC, Philadelphia, New Jersey, New York och Boston). Norra Kanada är mörkt eftersom de flesta städerna ligger i södra landet, nära gränsen till USA. Floridas och Puerto Ricos kustlinjer kantas av städer och framträder därför tydligt. Uppe till vänster lyser oljeanläggningar i Alaska, och nedanför dessa syns Hawaii-öarna ute i Stilla Havet.

10. Sydamerika

Sydamerikas städer ligger främst i Colombia och Venezuela i norr, samt längs kontinentens östra kust. I den starkt upplysta bukten i mitten på östkusten ligger de brasilianska mångmiljonstäderna Rio de Janeiro och São Paulo. Längre ner ligger Río de la Plata-viken som kantas av både Uruguays huvudstad Montevideo i norr och Argentinas huvudstad Buenos Aires i söder. I Sydafrikas inre delar sprider den glesbefolkade regnskogen Amazonas ut sig.
Annons
Annons

9. Europa och Afrika

Nattbilden på Europa och Afrika domineras av ljusen från Europas storstäder, varav vissa som Madrid, Paris, Stockholm, Sankt Petersburg och Moskva framträder särskilt tydligt. I Afrika bor det fler människor än i Europa, men kontinenten är både glesbefolkad och underutvecklad, vilket resulterar i att Afrikas städer är relativt dåligt upplysta. I Afrikas inre är det också mörkt eftersom det ligger få städer i den stora Saharaöknen i norr, samt i regnskogarna och stäppmarkerna längre söderut.

8. Asien och Australien

De mest upplysta länderna i Asien är Japan, Sydkorea och Taiwan, alla till höger på bilden. Även storstäderna Hong Kong och Bangkok syns tydligt. Tvärs över det annars mörka Ryssland syns ett ljust band med alla städer som vuxit upp längs den transsibiriska järnvägen. De miljardbefolkade länderna Indien och Kina har många skinande storstäder. På Indonesiens tätbefolkade ö Java finns också många storstäder, precis som längs kusterna på Arabiska halvön. I Australiens glesbefolkade inre är det däremot ljusfattigt eftersom landets städer är koncentrerade till östkusten. Särskilt mörkt är det i Himalaya, Tibet och Mongoliet.

7. USA:s östkust

På detta fotografi, taget av en astronaut på Internationella rymdstationen (ISS), syns en stor del av Nordamerika och flera av storstäderna längs USA:s väl upplysta östkust. Till höger syns Long Islands udde och precis innanför den New Yorks stostadsområde. Följer man kusten åt vänster ser man först Philadelphia och sedan de tättliggande städerna Baltimore och Washington D.C. Uppe till höger ligger The Great Lakes och bortanför dem Kanada. I bildens utkanter täcker moln delar av marken.
Annons
Annons

6. London, Paris, Amsterdam, Bryssel och Milano

Den här bilden togs från ISS då rymdstationen flög över nordvästra Europa. Förutom en massa små ljusprickar från mindre städer så lyser några av Europas storstäder starkt och tydligt. I nedre vänstra hörnet syns London innanför Storbritanniens sydöstra kustlinje. På andra sidan Engelska kanalen (det svarta bandet) ligger, från vänster till höger, Amsterdam, Bryssel och Paris. Bryssel skyms av tunna moln vilket gör att staden ser suddig ut. Uppe till höger syns bland annat Milanos storstadsområde, alldeles på andra sidan Alpernas västra arm.

5. Las Vegas

Mitt i den mörka öknen i Nevada, USA, ligger nöjesmetropolen Las Vegas. Stadens huvudgata Las Vegas Strip sägs vara en av de ljusstarkaste platserna på jorden på grund av koncentrationen av ljus från alla kasinon och hotell. Fotografiet, som är ännu ett av alla häftiga foton tagna från Internationella rymdstationen, visar tydligt stadens planerade rutnät av gator, ett vanligt kännetecken hos amerikanska städer.

4. Italien

Att majoriteten av världens städer ligger längs kusterna är särskilt tydligt i Italien. På fotot taget från ISS är det svårt att missa konturerna av Italienska halvön och Sicilen. Att landet verkligen liknar en stövel går heller inte att förbise. De två stora ljusfläckarna längs västkusten är Neapel i söder och Rom i norr.
Annons
Annons

3. Nordkorea

Nordkorea är inte bara världens hemligaste land utan kanske också världens mörkaste. Till skillnad från sina lysande grannländer Japan (till höger) och Sydkorea (södra delen av Koreahalvön) ser Nordkorea ut att vara i det närmaste obebott. Bara huvudstaden Pyongyang ser ut att ha ström (ljuspricken i västra Nordkorea). Koreahalvön är ett av de tydligaste exemplen i världen på skillnaden i energikonsumtion mellan länder. Ljusprickarna i bildens vänstra del och överkant tillhör grannlandet Kina.

2. Nilen

Hur viktigt vatten är för ett lands befolkning syns tydligt på denna nattbild över Egypten, tagen från ISS. Nästan hela befolkningen är koncentrerad längs med Nilen och vid flodens delta mot Medelhavet. På dagen är det svårare att urskilja all bebyggelse från rymden eftersom den ligger mitt bland alla odlingar bredvid Nilen, men på natten lyser städerna och vägarna mellan dem upp. Den stora ljusfläcken alldeles söder om Nilens delta är huvudstaden Kairo.

1. Sydsken

Polarsken förekommer alltid runt jordklotets magnetiska poler och uppstår när elektriskt laddade partiklar från solen krockar med jordens atmosfär och ljus i olika färger avges. Bor man långt norrut eller långt söderut i världen kan man få uppleva det spektakulära himlafenomenet ganska ofta, men dock inte ur samma vinkel som astronauterna på Internationella rymdstationen. Detta fotografi togs då rymdstationen befann sig över Indiska oceanen och visar en grön variant av Aurora Australis, eller "sydsken" som det också kallas eftersom det uppkommer runt jordens södra magnetpol. Norrskenet som Sverige (främst norra) kan uppleva heter på latin Aurora Borealis (Borealis betyder "nordlig" och Australis "sydlig"). Polarsken förekommer även på dagen, men går endast att se på en mörk himmel.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden