Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Världens snabbaste datorer – tre häftiga datorer med enorm prestanda

Publicerad 5 dec 2022
Det finns datorer som är snabbare än vad som går att föreställa sig. Framför allt om man är van vid en vanlig PC för att utföra grundläggande arbetsuppgifter. Forskare använder superdatorer till att bland annat göra komplexa beräkningar kopplade till vetenskapliga teorier. Superdatorerna kan användas inom bland annat medicinsk forskning, klimatforskning, räkna ut hur vågor och strömmar rör sig i havet och vid avancerad rymdforskning.

Privatpersoner och företagare som behöver en snabb laptop för kreativt arbete med hög prestanda brukar uppskatta MacBook. Köp MacBook Pro 14 om du behöver en proffsdator som klarar krävande arbetsflöden och är smidig att ta med sig. Apple är kända för sina datorer som klarar det mesta inom krävande arbete. Trots allt är det sällan vanliga verksamheter behöver superdatorernas enorma kapacitet

1. Superdatorn Frontier - en beräkningskraft på över 1 exaflops


Frontier var under år 2022 en av de snabbaste datorerna i världen med en kapacitet som är svår att föreställa sig. Det är Oak Ridge National Laboratory som ligger bakom utvecklingen av Frontier. Den amerikanska superdatorn kan göra mer än en miljard miljard uträkningar per sekund.

Datorn räknas även som en av världens första exascale-datorer och där tidigare hastighetsbegrepp inte längre räcker till. Superdatorn är så kraftfull och snabb att det går att utveckla helt ny teknik och modellering inom bland annat fysik och rymdforskning.

2. Tyska Jupiter – en av flera europeiska superdatorer


EU planerar att ta fram flera superdatorer som ska bidra till att vara i framkant inom olika forskningsområden. Den kraftfullaste kallas Jupiter, en förkortning av Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research. Jupiter kommer att konkurrera med Frontier och målet är en prestanda över 1 exaflops. Det innebär över en triljon beräkningar per sekund.

Sammantaget ska de europeiska superdatorerna bidra till att ta fram mer träffsäkra simuleringar. Det rör sig om simuleringar inom framför allt medicin och hälsa, klimatförändringar men även energiproduktion. I framtiden ska även Jupiter gå att samköra med kvantdatorer och vara enkel att uppgradera. Målet är att driften ska vara klimatneutral och baseras på förnybar energi.

3. Finska Lumi – med koldioxidneutral drift


Lumi är ett finskt projekt och superdatorn ska ha en kapacitet på närmare 152 petaflops per sekund. Framför allt ska Lumi bidra till simuleringar inom klimatforskning och är en del av projektet Destination Earth. Superdatorn beräknas vara tredje snabbaste i världen. Förutom att bidra till klimatforskning ska även Lumi användas inom rymdforskning och vara en plattform för internationellt samarbete.

Målet är att all energi som krävs för att driva Lumi ska vara förnybar. Det innebär att anläggningen inte kommer bidra till något koldioxidutsläpp. Anläggningen som krävs för att driva superdatorn är ungefär i samma storlek som en tennisplan.



Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden