Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Sveriges längsta skidbacke

Uppdaterad 2 mars 2018
Den längsta skidbacken i Sverige ligger ganska förklarligt i skidorten med högst fallhöjd.
I Åre kan du ta liften upp till 1 274 m.ö.h. och sedan åka hela 890 höjdmeter ner till byn igen - den högsta fallhöjden i landet.[1] Den längsta skidbacken i liftsystemet heter Långsvängen och den går verkligen från toppen till botten. Den blå pisten slingrar sig först ner på sidan av Åreskutan, förbi skidområdena Tväråvalvet och Stendalen, och svänger sedan tillbaka mot byn via Ullådalen, Rödkullen och Bräcke. Den sammanlagda längden är hela 6,5 km![1] Även om Långsvängen mestadels är en smal transportled så är åkningen från kalfjäll till björkskog både varierande och charmig. Det finns dock några brantare partier som barnen kanske inte gillar, och ännu värre, en lång flack övanför Ullådalen där det gäller att ha tur med glidet och vindriktningen.

Sveriges näst längsta nedfart kan du få i Hemavan, som inte helt oväntat är skidorten med näst högsta fallhöjd. Från toppen till botten kan du få ihop ett åk på 5,5 km.[2] Nedfarter på mellan 3 och 3,5 km finns i Blåsjön[3], Lofsdalen[4], Bydalen[5] och Björkliden[2]. Som en jämförelse är Sälens längsta skidbacke 1,8 km.[6]

Den översta bilden visar Gondolens bergstation på Åreskutan, ungefär där Långsvängen börjar. Den mellersta bilden visar VM8:ans dalstation där Långsvängen slutar.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Snabbfakta Åre". Skistar. Läst 28 feb 2018.
[2]
"Stor guide till 33 svenska skidorter". Expressen. Läst 28 feb 2018.
[3]
"Blåsjöns Fjällanläggning". Blåsjöns Fjällanläggning. Läst 28 feb 2018.
[4]
"Skidbackar och liftar i Lofsdalen". Lofsdalen. Läst 28 feb 2018.
[5]
"Utförsåkning". Bydalen. Läst 2 mars 2018.
[6]
"Snabbfakta Sälen". Skistar. Läst 2 mars 2018.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik