Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Husen i Hong Kong med hål i

Uppdaterad 14 sep 2022
I Hong Kong har flera av skryskraporna ett hål rakt igenom sig. Anledningen tror många är feng shui och drakar.
Höghus med hål i sig har blivit en kuriositet i Hong Kong. Många tror att hålen är till för att drakar som bor i bergen ska kunna flyga obehindrat ner till havet och dricka.[1] Att hindra deras väg skulle betyda otur.[1] Nu kanske inte så många faktiskt tror på riktiga flygande drakar, men däremot tror många att hålen i alla fall är en vink åt gammal kultur, vilket kan kännas tröstande när man smäller upp skyskrapor.[1]

Drakarna är en del i den gamla kinesiska pseudovetenskapen feng shui, vilken bland annat handlar om hur människan påverkas av den omgivande naturen.[2] Drakarna är en symbol för markens energi.[2] I västvärlden ses feng shui med skepsis, men i Hong Kong tar många det på allvar.

Hålen verkar dock tyvärr inte vara till för drakar, utan är istället till för häftig effekt samt för att inte blockera luftens cirkulation och utsikten i staden.[1][2]
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Andrea Lo. "The truth behind the mysterious holes in Hong Kong's high-rises". CNN. Uppdaterad 29 mar 2018. Läst 14 sep 2022.
[2]
Matthew Keegan. "Hong Kong: the city still shaped by feng shui". The Guardian. Publicerad 19 jul 2018. Läst 14 sep 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden