Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Holland Island – ön som försvann

Uppdaterad 23 juli 2022
I slutet av 1800-talet bodde 360 människor på Holland Island i Chesapeake Bay i USA.[1] Idag har ön sjunkit ner i havet.
Här fanns ett fiskarsamhälle med skola, kyrka, postkontor, läkare och butiker – som mest över 70 hus – men i början av 1900-talet började man se tecken på kraftig erosion.[1] Ön började helt enkelt ätas upp av havet, och invånarna tvingades packa allt de hade på båtar och flytta till fastlandet.[1] År 1922 var alla borta.[1]

Öns försvinnande beror dels på att jordskorpan åter sjunker här efter att inlandsisens tyngd längre norrut tidigare fick Chesapeake Bay att höjas likt andra änden på ett gungbräde, och dels på havsnivåhöjningen till följd av den globala uppvärmingen.[2] Det som finns kvar av Holland Island idag läggs nästan helt under vatten vid högvatten.
Det sista huset på Holland Island i maj 2010. På taket sitter pelikaner.

Oktober 2010.

November 2010. En höststorm har fått huset att kollapsa och resterna har bränts ner.

En av öns kyrkogårdar i november 2010. Gravstenarna har sjunkit i våtmarken.

Gravsten över 13-åriga flickan Effie. Det står "Forget me not, is all I ask". Gravstenen fick en man att köpa det sista huset för att försöka rädda det med vågbrytare och sandsäckar.[2] Men naturen vann.

Drönarfilm från 2018 på Holland Island vid lågvatten. Vid 2:25 filmas resterna av sista huset. Vid 6:05 en av kyrkogårdarna.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
William B. Cronin. 2005. "The Disappearing Islands of the Chesapeake". Baltimore: The Johns Hopkins University Press.
[2]
David A. Fahrenthold. "Last house on sinking Chesapeake Bay island collapses". Washington Post. Publicerad 26 okt 2010. Läst 23 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden