Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Det livsnjutande vildsvinet i Costa Rica

Uppdaterad 8 aug 2022
Vi fick ett fotografi skickat till oss i februari 2013 från Ali Lee Nejati. Han skrev:
Hejsan! Jag tänkte att detta kanske skulle intressera er...

För ett antal år sedan valde jag, min mor och far och dåvarande flickvän att resa till vad jag kallar paradiset – Costa Rica! Där stannade vi i en månad och besökte väldigt många exotiska naturparker och vilda skogar. Vi fick minsann se helt otroliga, vilda, djur. Allt från ödlor till sengångare, men det mest fascinerande jag såg måste ändå ha varit detta speciella vildsvin med en väldigt speciell historia. Han är nämligen helt tam! Historien om denna lilla krabat visar att det finns hopp för mänskligheten om hur natur och människa kan leva i harmoni.

Jag var helt i chock av att se ett vildsvin, som vanligtvis brukar kopplas ihop med aggressivt beteende, vara tam som en hund och kramgo som en kissemisse! Jag frågade därför några lokala invånare vad grejen med detta vildsvin var.

Utanför Costa Ricas kust finns en ö som heter Isla Tortuga, sköldpaddornas ö, där det finns alla möjliga vilda djur. Där hittades detta vildsvin av några lokala invånare, när det fortfarande var litet, och med ett brutet ben. På grund av skadan kan vi bara anta att modern lämnade det. Det haltade omkring vid stranden och åt rester av turister – bortslängda melonklyftor och dylikt. Någon av dessa personer som hittade honom måste verkligen ha ett stort hjärta. Han valde nämligen att ta detta vildsvin under sin vinge och mata det och ge det vård.

Sedan barnsben har detta vildsvin softat omkring bland turister och invånare som matat honom och kelat med honom. Han är därför helt tam! Och som ni kan se på bilden njuter han verkligen av sitt nya liv! Han älskar turister, går fram till dem och vill bli klappad och nedgrävd i sanden. Helt otroligt. Han glider runt där bland turisterna som att det är vad han föddes för att göra! På bilden ser det ut som att han ler, och jag som varit där och klappat detta "vild"svin kan intyga att det inte är en synvilla! Han verkligen ler och njuter av varje minut. Lever i nuet, inga problem alls.

Det finns även videor på YouTube med denna lirare!

Denna lirare förtjänar mer uppmärksamhet! Tack och ha det bäst.Världens Häftigastes noteringar:
Denna individ är faktiskt inget vildsvin eller ens ett svin, utan en svinlik (😏) art som på latin heter Pecari tajacu. På engelska heter arten collared peccary. Den lever i stora delar av Sydamerika och Centralamerika, samt i några stater i sydligaste USA.

Det är troligtvis en hona, för hon verkar ha ett feminint namn – Filomena.[2] Det finns många berättelser om henne,[2] och hon verkar än idag njuta av turisternas uppmärksamhet på Isla Tortuga.[3]
Tamt vildsvin på strand på Isla Tortuga i Costa Rica
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Rafael Reyna-Hurtado m.fl. 2017. "Ecology, Conservation and Management of Wild Pigs and Peccaries". Cambridge University Press.
[2]
"Zuma Tours". Tripadvisor. Läst 8 aug 2022.
[3]
Julia. "Day 6: Curu, Snorkeling at Isla Tortuga, and the Ferry". Costarica.com. Uppdaterad 9 juli 2022. Läst 8 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden