Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Teknik

Den kusliga radiostationen UVB-76

Uppdaterad 26 aug 2022
UVB-76, eller "The Buzzer", är en mytomspunnen rysk radiostation som sänder ut kusliga toner, ibland avbrutna av en rysk röst som läser vad som tycks vara meningslösa namn och siffror.
UVB-76 tros ha sänt sedan 80-talet och hittas på kortvågsbandet, och kan därför höras över hela världen om man har en kortvågsradio.[1] Tjugoen till trettiofyra gånger i minuten, dygnet runt, sänder radiostationen ut en tonstöt som de flesta nog kan enas om låter ganska kuslig.[2] Vid sällsynta tillfällen avbryts "The Buzzer" av att en rysk röst läser upp vad som verkar vara meningslösa namn och nummer.[2]

År 2010 hände kanske det mest spännande, då tonerna tystnade och det lät som att någon var i rummet.[2] Skulle trollkarlen bakom radiostationen avslöja sig? Snart började istället små stycken ur baletten Svansjön spelas mellan tonstötarna.[2] Ett par veckor senare bröt en röst in som repeterade "Mikhail Dmitri Zhenya Boris", vilket kanske betydde att radiostationen bytt anropsnamn från UVB-76 till MDZhB – ett namn som än idag ibland används om UVB-76.[2] De senaste åren har dock flera andra "anropsnamn" annonserats.

Vad har då UVB-76 för syfte? Den vanligaste teorin är att radiostationen tillhör ryska militären. Vissa tror att tonerna är till för att hålla frekvensen upptagen och att namnen och numren är krypterade meddelanden till militärenheter inom Ryssland – eller till ryska spioner runt om i världen.[1][2] En mer skrämmande teori är att radiostationen fungerar som en "död hands-signal" – om den tystnar skulle det betyda att Ryssland träffats av kärnvapen och då skickas automatiskt kärnvapen mot USA.[1][2]

Andra teorier är att "The Buzzer" kommunicerar med ubåtar eller utomjordningar, eller – inte lika häftigt – testar jonosfärens tjocklek.[2]

Ingen utomstående vet. Och det är därför UVB-76 fascinerar.
Satellitfoto på var radiostationen tidigare tros ha sänt ifrån – en nu nedlagd militärbas utanför Moskva. Efter Svansjön-dramat 2010 tros radiostationen ha flyttats till Sankt Petersburgs närhet.[2] Men ingen vet exakt.


"The Buzzer" fortsätter envetet att sända ut de monotona tonstötarna, och internets genombrott har gjort att radiostationen inte längre bara följs av radioamatörer, utan av andra nyfikna som lyssnar genom nätet.

Vill du lyssna på UVB-76? Klicka här så kommer du till universitetet i Twente i Nederländerna som har en internetstyrd kortvågsradio. Du bör hamna direkt på UVB-76:s vanliga frekvens 4625 kHz (sändningarna hörs dock inte på dagtid i Nederländerna).
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
Zaria Gorvett. "The ghostly radio station that no one claims to run". BBC. Publicerad 15 juli 2020. Läst 26 aug 2022.
[2]
Peter Savodnik. "Inside the Russian Short Wave Radio Enigma". WIRED UK. Publicerad 27 sep 2011. Läst 26 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden