Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Teknik

Den kusliga radiostationen UVB-76

Publicerad 12 feb 2014
UVB-76, eller "The Buzzer", är en mytomspunnen rysk radiostation. Det konstiga med UVB-76 är att den bara sänder ut korta och ganska kusliga tonstötar.
UVB-76 tros ha sänt sedan sent 70-tal och hittas på kortvågsbandet, vilket innebär att den kan höras över hela världen om man har en kortvågsradio. Tonstötarna som den sänder ut är ungefär 25 stycken i minuten, dygnet runt. Vid väldigt sällsynta tillfällen har "The Buzzer" avbrutits av en rysk röst som läser upp vad som verkar vara meningslösa namn och nummer.

År 2010 hände det mest spännande, då tonerna plötsligt tystnade och det lät som att någon var i rummet. Skulle trollkarlen bakom radiostation avslöja sig? Istället började små stycken ur baletten Svansjön spelas regelbundet mellan tonstötarna, och ett par veckor senare bröt röster in som bl.a. repeterade "Mikhail Dmitri Zhenya Boris" flera gånger, vilket troligtvis betydde att radiokanalen nu hade bytt anropsnamn från UVB-76 till MDZhB.

"The Buzzer" sänder än idag ut de monotona tonstötarna, och internets genombrott har gjort att radiokanalen inte längre bara följs av radioamatörer, utan av hundratusentals nyfikna människor som lyssnar genom nätet. Och ingen vet vad syftet med "The Buzzer" är, vilket troligtvis är varför radiokanalen har så stor dragningskraft. Den mest stödda teorin är att UVB-76 har någon form av militärt syfte. Vissa tror att det är en s.k. nummerstation som sänder krypterade meddelanden till spioner.

Bilden visar var radiostationen tidigare sände ifrån - en nu övergiven militärbas utanför Moskva. I samband med de mystiska sändningarna 2010 tros basen för UVB-76 ha flyttats till staden Pskov nära ryska gränsen mot Estland.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden