Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Är kryptovalutan bra för samhället?

Publicerad 10 sep 2022
Kryptovalutan har påverkat samhället på många sätt och vis, både positivt och negativt. Det går att argumentera för att kryptovalutan är positiv på det stora hela, men det finns några viktiga saker som verkligen måste klaffa för att nettoeffekten ska bli positiv.

Om alla brickor faller på sin plats kan dock kryptovalutan revolutionera hela världsekonomin, och göra den mer effektiv. Detta är onekligen bra för samhället, även om det finns vissa uppoffringar som krävs för att det ska hända.

5 anledningar till att kryptovalutan kan vara bra för samhället

Nedan är några av de anledningarna till att kryptovalutan kan vara bra för samhället:

Den ger större makt till befolkningen

Med fiatvalutan ligger all makt och auktoritet hos centralbanker, myndigheter och regeringar runt om i världen. Detta leder till att befolkningen som helhet inte har särskilt mycket att säga till om angående dess riktning. Så är inte fallet med kryptovalutan.

Den här moderna tekniken är decentraliserad, vilket betyder att den inte drivs av något centralt organ, exempelvis en riksbank. Den har istället ett system som är fristående från detta, och drivs av alla användare. På så sätt kan alla transaktioner verifieras utan mellanhand, och alla som är villiga att delta i processen kan hjälpa valutan att utvinna nya mynt. Om du är villig att hoppa med på kryptohype-tåget är det ett måste att välja en pålitlig plattform. Många användare rekommenderar Bitcoin Up eftersom den är nybörjarvänlig och okomplicerad i sin signeringsprocess.

Det blir billigare och går snabbare

Att befolkningen behöver betala mindre för att genomföra transaktioner är väl bra, eller hur? Så klart! Detta gör att de människor som använder kryptovalutan har mer pengar kvar i plånboken, och kan istället använda detta till bättre syften.

Utöver detta går även de flesta transaktioner väldigt snabbt. Vid traditionell banköverföring kan det ibland ta flera bankdagar för att genomföra en transaktion, till skillnad från de sekunder eller minuter som vi hittar hos kryptovalutan.

Det krävs ingen involvering från myndighet eller centralbank

Det faktum att det inte krävs någon involvering från myndighet eller centralbank gör att de kan frigöra resurser till andra saker. Regeringen kan exempelvis lägga mer fokus på att bekämpa brott eller andra typer av negativa faktorer som existerar i samhället.

Det är dock viktigt att det finns någon typ av insyn eller reglering, annars finns det en risk för att marknaden inte blir schysst eller rättvis. Kom ihåg att vara försiktig. Det är inte säkert att du får tillbaka dina pengar, och valutans pris kan både stiga och sjunka i värde. Bara för att någon annan eller du har tjänat pengar tidigare, betyder det inte att den historiska avkastningen kommer att fortsätta i framtiden.

En större del av befolkningen använder samma valuta

Just nu använder de flesta länder sin egen valuta. Detta skapar problem när människor eller organisationer inom olika länder eller regioner ska göra affärer med varandra. En av parterna måste växla valutan, vilket kostar ganska mycket pengar.

Detta kan komma att lösas i takt med att kryptovalutan breder ut sig i samhället, men bara om större delen av befolkningen bestämmer sig för att använda samma valuta. Just nu existerar det över 6000 olika alternativ på marknaden, vilket i värsta fall kan skapa samma problem som vi för närvarande har.

Inflationen äter inte upp människors besparingar

Just nu blir värdet på pengarna mindre och mindre. 1 miljoner kronor är inte vad det brukade vara, och de som inte får någon ränta på sitt kapital får se sina besparingar bli mindre och mindre värda i takt med att inflationen gör sitt jobb.

Detta kan komma att förändras med hjälp av kryptovalutan. Visst, det finns en viss inflation på marknaden, men Bitcoin har exempelvis ett övre tak på strax över 20 miljoner Bitcoins, vilket betyder att valutan inte kommer att påverkas av inflation efter denna gräns.

Säkerheten måste bli högre


De flesta kryptovalutor använder säkra system som går att lita på, men det finns fortfarande många bedrägerier och annat kriminellt beteende på marknaden. Detta är uppenbarligen väldigt dåligt för kryptovalutan och samhället som helhet. Om människor blir av med sin valuta eller blir lurade på annat sätt, kommer de inte vilja fortsätta använda denna moderna teknik.

Detta måste förbättras, och lyckligtvis blir säkerheten lite bättre för varje dag som går. Det gäller dock att hålla sig uppdaterad på de senaste metoderna, annars riskerar du att hamna i fällan hos de bedragare som ständigt hittar nya sätt att lura dig.


Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden