Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

8 heroiska skeppskatter

Publicerad 4 apr 2016
En skeppskatt var förr i tiden vanlig på större båtar, både på krigsfartyg och civila fartyg. De som hade skeppskatt hade i regel bara en sådan på skeppet, och ofta var det kaptenen som var dess huvudsakliga människa. De ansågs bringa tur, men de gjorde även stor praktisk nytta eftersom de höjde moralen hos besättningen och skyddade provianten från möss och råttor. De ansågs också kunna förutse olycka. En skeppskatt som hoppade iland innan avgång ansågs till exempel vara det sämsta av omen.

Begreppet skeppskatt används även om katter med extra många tår. Sådana katter har genom historien varit vanliga som riktiga skeppskatter, eftersom de ansågs kunna klättra och jaga bättre, samt bringa ännu större tur.

Striktare regler om bland annat karantän och hygien har gjort att skeppskatter idag är ovanliga. Men minnena av den svunna tidens skeppskatter lever fortfarande kvar. Här är åtta katter som - mer eller mindre ovetandes - gjorde stora dåd.

8. Peebles

Peebles var skeppskatt ombord HMS Western Isles under andra världskriget. Han ska ha varit väldigt intelligent och kunde skaka hand med människor. Han är en av många hjältemodiga skeppskatter som höjde moralen (och kanske turen) bland soldater i andra världskriget. Det är okänt vad som hände med Peebles, men hans skepp klarade sig i alla fall genom kriget.

7. Mrs. Chippy

Mrs. Chippy var skeppskatt ombord Endurance, skeppet som skulle släppa av Ernest Shackleton m.fl. när de skulle försöka bli de första att gå tvärs över Antarktis. Skeppet fastnade dock i isen och 29 oktober 1915 beslöt Shackleton att skjuta Mrs. Chippy och några av slädhundarna, eftersom förhållandena blivit så svåra. Skeppet sjönk så småningom och männen blev lämnade på isen, men lyckades så småningom ta sig hem. Mrs. Chippys människa, skeppets snickare Harry McNish (ej på bilden), förlät aldrig Shackleton. Idag finns Mrs. Chippy som bronsstaty ovanpå McNish grav.

6. Blackie

Blackie var skeppskatt ombord slagskeppet HMS Prince of Wales under andra världskriget. Blackie blev fångad på bild när Winston Churchill sade hejdå efter att han åkt med skeppet över Atlanten. Blackie var då mest intresserad av att försöka gå över landgången till ett annat skepp bredvid. Blackie överlevde när HMS Prince of Wales sänktes i kriget och togs då till Singapore tillsammans med andra överlevande. Han kunde dock inte hittas när Singapore evakuerades följande år.

5. Camouflage

Camouflage var skeppskatt på ett amerikanskt skepp under andra världskriget. Där brukade han jaga skotten från japanerna, när de med ett "ping" slog emot skeppet.

4. Convoy

Convoy hade en egen hammock ombord HMS Hermoine. På den här bilden syns verkligen hur populär han var bland besättningen. Tragiskt nog omkom Convoy när hans skepp sänktes av en tysk ubåt 1942.

3. Kiddo

Kiddo var en hemlös katt som, tillsammans med sin tvillingbror, hängde kring luftskeppet Americas hangar. Några veckor innan America år 1910 gav sig av på världens första försök att korsa Atlanten i ett luftskepp dödades Kiddos tvillingbror av en hund och det bestämdes i sista sekund att Kiddo skulle följa med America på färden. Kiddo avskydde dock att vara luftskeppskatt och råmade högt och sprang omkring hela tiden, vilket ledde till att besättningen beslöt att han skulle få åka hem igen. Via radio kontaktade de sin sekreterare: "Roy, come and get this goddamn cat!". Sagt och gjort, en båt åkte ut för att hämta katten. När den anlänt under luftskeppet lades Kiddo i en väska och väskan sänktes ner i ett rep. Men höga vågor gjorde att man inte kunde ta emot Kiddo och han hissades upp igen. Så stackars Kiddo fick fortsätta färden. Resan blev dock inte så lång. Efter 72 timmar i luften övergav besättningen luftskeppet och hoppade i sin livbåt, för att direkt efter plockas upp av ett skepp. Kiddo levde sedan resten av sitt liv tillsammans med dottern till luftskeppets kapten.

2. Pooli

Pooli var skeppskatt ombord på ett amerikanskt transportfartyg under andra världskriget. Här syns hon år 1959, på sin 15:e födelsedag, i sin väldekorerade uniform.

1. Simon

Simon hittades i dåligt skick i Hongkongs hamn och togs ombord HMS Amethyst av en besättningsman. Simon var väldigt bra på att fånga möss och brukade lämna halvätna möss i sjömännens sängar som gåva. HMS Amethyst blev omringat och beskjutet i Yangtzefloden under kinesiska inbördeskriget 1949 och en skottsalva som ven igen kaptenens hytt dödade kaptenen och skadade Simon svårt. Simon återhämtade sig dock mirakulöst och när skeppet lyckades fly tog Simon sig an alla råttor som invaderat skeppet i Yangtzefloden. Simon blev känd som hjälte och hyllades i alla hamnar på skeppets väg hem till Storbritannien. Väl där avled Simon dock olyckligtvis av ett virus medan han satt i karantän. Hela besättningen på HMS Amethyst närvarande på Simons begravning.

Omslagsbild (skeppskatten på HMS Encounter): Okänd
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden