Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens 8 mest skräckinjagande fiskar

Uppdaterad 28 aug 2022
Vet du vad som lurar under ytan? I världens vatten finns många fiskar som är behagligt vackra att titta på, medan andra har ett utseende som får det att spritta i kroppen av obehag. Fula fiskar, farliga fiskar, äckliga fiskar, läskiga fiskar och rent av fasaväckande fiskar! Bläddra till botten för att se vilken otäcking som måste vara världens mest skräckinjagande fisk.

8. Piraya

Ingen fisk är så mytomspunnen som den sydamerikanska pirayan! Även om många av myterna är överdrivna så är pirayor ändå ovanligt blodtörstiga allätare med uppseendeväckande vassa tänder.

7. Havskatt

Havskatter, eller kattfiskar som de också kallas, lever på botten i kalla hav på norra halvklotet och kan bli uppåt 2,3 m långa.[1] De har karaktäristiskt kraftiga käkar med spetsiga tänder i fram och knölformiga i bak som enkelt krossar deras byten. En kattfisk äter helst inte andra fiskar, utan gaddarna är specialanpassade för kräftdjurs och tagghudingars hårda skal.[1] Havskatt är en populär matfisk och tyvärr hotad på grund av överfiske och att den blir bifångst i annat fiske.
Annons
Annons

6. Ormhuvudfisk

Ormhuvudfiskar är en familj rovfiskar som lever i sötvatten i Afrika och Asien och kan bli uppåt 1,2 m långa.[2] Inte nog med att de ser ut som ormar, de kan även andas luft och klara sig i perioder på land.

5. Trollhaj

Trollhajen, eller "Goblin Shark", karaktäriseras av sin långa näsa och utskjutbara käke. Den finns i många av världshaven, men då den simmar på djupt vatten skådas den väldigt sällan av människor. Man vet därför ganska lite om hur trollhajen lever och förökar sig, men trots att den är sällsynt klassas den inte som utrotningshotad. Man har dokumenterat individer som varit uppåt 3,4 m långa.[3]

4. Muräna

Muränor är en familj ålartade fiskar som ofta är grannskapets farligaste invånare. De lever i vatten över hela klotet och lurar gärna på andra fiskar i hålor. Muränan håller sig helst undan människor, men om den blir störd kan den gå till ilsken attack.[4] Den mest uppseendeväckande arten är tigermuränan med sin färglada kropp och sina långa, glasartade tänder.
Annons
Annons

3. Kråshaj

Kråshajen (frilled shark på engelska) finns på djupt vatten i Atlanten, Stilla Havet och Indiska Oceanen och observeras sällan levande. Den lever på neråt 1 500 m djup och blir ibland bifångst vid kommersiellt djupvattenfiske.[5] Den har en speciell ormliknande kropp och massor av sylliknande tänder. Filmen visar en levande kråshaj som fångades vid ytan utanför Japans kust 2007. Den var förmodligen sjuk när den hittades och avled tyvärr efter bara några timmar i fångenskap. Precis som trollhajen klassas den trots sin sällsynthet inte som utrotningshotad.

2. Blobfish

Blobfish lever utanför Australien och Tasmanien, ibland på över en kilometers djup.[6] För att klara trycket på sådana djup är kroppen en geléartad massa utan något riktigt skelett eller ens muskler. Den har heller ingen simblåsa eftersom den skulle kollapsa av trycket.[6] Blobfish är väl egentligen inte lika skräckinjagande som den är hjärtskärande ful – år 2013 blev den framröstad till världens fulaste djur i en uppmärksammad omröstning på nätet.[6] Blobfish blir tyvärr ofta bifångst vid fiske genom bottentrålning.

1. Anglerfish

Ser den bekant ut? Japp, monstret från Hitta Nemo finns på riktigt! På svenska kallas denna familj fiskar för marulkartade fiskar, och de karaktäriseras av "metspöt" mellan ögonen som de använder för att locka till sig sitt byte. Även om marulk, den svenska medlemmen i familjen som finns i Kattegatt och Skagerack, ser tillräckligt läskig ut, så finns det riktiga skräckexemplar i andra delar av världen. Bilden visar en Black Seadevil, eller Melanocetus johnsonii, en art med primitivt utseende, sylvassa gaddar och ett självlysande spröt som enkelt kan hypnotisera en intet ont anande clownfisk på jakt efter sin bortrövade son.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Wolffish". Encyclopedia Britannica. Läst 28 aug 2022.
[2]
"Family Channidae - Snakeheads ". FishBase. Läst 28 aug 2022.
[3]
"Goblin Shark". Encyclopedia Britannica. Läst 28 aug 2022.
[4]
"Moray". Encyclopedia Britannica. Läst 28 aug 2022.
[5]
"Chlamydoselachus anguineus". Fishes of Australia. Publicerad 2017. Läst 28 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden