Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Sport

Världens 6 mest banbrytande skidtrick

Uppdaterad 1 mars 2014
Vi har valt ut de mest banbrytande skidtricken inom newschool-skidåkningen sedan Jon Olssons känguruvolt år 2006.

Inom newschool-skidåkning tävlas det i att göra tekniska och stilfulla skidtrick i luften, över gigantiska hopp. Sporten växte fram i slutet av 90-talet när skidåkare som tävlade i freestyle tröttnade på strikta regler om hur hoppen måste utföras, och i stället anammade den framväxande snowboardrörelsens avslappnade stil och attityd. De senaste åren har newschool-skidåkningen utvecklats enormt, bland annat tack vare den svenska stjärnan Jon Olsson. Grenen slopestyle, där åkarna kör i flera hopp på rad, fanns med i OS för första gången i Sotji 2014. Här är de mest banbrytande tricken på skidor, i kronologisk ordning, sedan 2006.

6. Kangaroo Flip - Jon Olsson

Raka dubbelvolter har alltid funnits inom newschool- skidåkningen, men det var svenska åkaren Jon Olsson som 2006 gjorde den första dubbelvolten med stil och teknik. Tricket döpte han till kangaroo flip, eftersom det låg kängurubajs i vattenhoppet han tränade fram tricket på. Tricket består av två sneda bakåtvolter med en baklängeslandning. Det satte en helt ny standard inom newschool-skidåkningen och tvingade under de följande åren samtliga åkare i toppen att lära sig sneda dubbelvolter. Här ses Jon Olsson genomföra tricket i big air i Winter X Games 2008, en tävling som han vann.

5. Switch Double Misty 1440 - Bobby Brown

När big air-tävlingen i X Games 2010 gick av stapeln var dubbelvolterna standard. Men denna tävling kom att innehålla två helt nya dubbelvolter, båda mycket tekniska, båda belönade med högsta möjliga poäng. Den första stod amerikanen Bobby Brown för. I stället för bakåtvolter gjorde han framåtvolter. Dessutom åkte han ut baklänges i hoppet, och landade baklänges. Här ses han genomföra tricket för första gången.
Annons
Annons

4. Double Cork 1620 - TJ Shiller

Den andra nya dubbelvolten i X Games 2010 stod TJ Schiller för. Detta var en fortsättning på de vid det här laget vanliga double cork 1080  (och ibland 1260 och 1440 ). Här ses han genomföra tricket för första gången. Aldrig tidigare hade så många snurrar gjorts i en tävling.

3. Switch Triple Rodeo 1260 - Sammy Carlson

Efter ett par år av dubbelvolter började det inom skidvärlden surras om trippelvolter. Var det möjligt? Jodå, med ett tillräckligt stort hopp var det det, vilket Sammy Carlsson visade sommaren 2010. Bobby Brown var egentligen allra först med en trippelvolt (i samband med en skidfilmsinspelning), men Sammy Carlson var först med att släppa ett filmbevis på internet.

2. Triple Cork 1440 - Elias Ambühl

Detta trick var den första trippeln som gjordes under en tävling. Schweizaren Elias Ambühl genomförde, och vann med tricket, under tävlingen Jon Olsson Invitational 2011 i Åre. Värt att nämna är att Ambühl inte var ensam om att sätta en trippelvolt under tävlingshelgen, då två andra åkare satte tripplar under träningen. Här ses Elias Ambühl genomföra tricket för tredje gången (!) i Jon Olsson Invitational 2011.

1. Nose Butter Triple Cork 1620 - Henrik Harlaut

Sveriges - och kanske världens - största stjärna just nu heter Henrik Harlaut. Trots alldeles för stora kläder kan han snurra så att rastaflätorna viner kring hjälmen. Och han gör det alltid med ett stort leende på läpparna! Sitt stora genombrott fick "Henke" då han vann big air-tävlingen i Winter X Games 2013 med en nose butter triple cork 1620  (se filmen). Förutom att tricket innehöll tre volter och en väldans massa snurrar, så lade Henrik också till sin signatur - en nose butter  - där han snurrar ett halvt varv på marken precis innan själva flygturen. Tricket var så banbrytande att det gav honom en guldmedalj även följande år. Strax därefter var han Sveriges guldhopp i slopestyletävlingen i vinter-OS i Sotji 2014. Utrustad med Ninja Turtles-tumvantar och OS största gällivarehäng gjorde han sitt livs åk, där hans nose butter triple cork 1620  självklart ingick. Domarpoängen gav honom en sjätteplats - en placering som enligt de flesta borde ha varit högre.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Teknik
Rymden
Jorden
Jorden
Människan
Djur
Jorden