Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Teknik

Världens 5 häftigaste fordonskyrkogårdar

Uppdaterad 7 mars 2018
Har du också undrat var flygplan, tåg och båtar tar vägen när dom dör? Eller vad som hände med alla radioaktiva bussar som användes vid evakueringen av Tjernobyl-området 1986? Vi har valt ut de fem häftigaste fordonskyrkogårdarna på jorden.

5. Båtkyrkogården i Nouadhibou, Mauretanien

Hamnen i Nouadhibou, afrikanska Mauretaniens näst största stad, är fylld med övergivna båtar. Över 300 rostiga fartygsskelett sägs finnas här, vilket gör platsen till en av världens största båtkyrkogårdar.[1] Spökflottan består främst av fiskebåtar som dumpats av deras ägare då de blivit olönsamma. Att så många skepp samlats just i Nouadhibou beror på att tjänstemän i staden tar emot mutor mot att båtägare får dumpa sina skepp i hamnen.[1]
Annons
Annons

4. Stridsvagnskyrkogården i Kuwait

Runt om i världen finns det gott om samlingar med stridsvagnar som lämnats kvar efter tidigare krig. Bilderna visar stridsfordon som övergavs av Irak efter att de förlorade Kuwaitkriget 1991. De flera hundra stridsvagnarna och pansarfordonen samlades ihop av de allierade trupperna och bildade en stridsvagnskyrkogård i öknen utanför Ali Al Salem Air Base, en kuwaitisk militärflygbas. Fotona togs 2004 och vi har inte lyckats hitta någon information om ifall stridvagnskyrkogården finns kvar.

3. Tågkyrkogården i Uyuni, Bolivia

Utanför staden Uyuni i Bolivia finns sannolikt världens största tågkyrkogård. Platsen var fram till 40-talet en vältrafikerad järnvägsknut för tåg som transporterade malm från Bolivias gruvor. När gruvindustrin började gå dåligt kördes massor av överblivna lokomotiv och vagnar helt enkelt ut i ödemarken och övergavs. Nu utgör de rostande metallskeletten i öknen en bisarr och nästa spöklik syn. Tågkyrkogården är ett populärt turistmål och den ligger i utkanten av världens största saltfält, Salar de Uyuni, en platt yta lika stor som Skåne.
Annons
Annons

2. Radioaktiva fordon i Rassokha, Ukraina

På ett fält ett par mil från Tjernobyl, nära Rassokha, stod tidigare massvis med fordon som användes vid kärnkraftsolyckan 1986. Här fanns militärhelikoptrar, bussar, lastbilar, bulldozers, brandbilar, ambulanser och rader av stridsvagnar. Alla fordonen blev så radioaktiva vid olyckan att de aldrig mer kunde användas. På 2000-talet hade regn och snö dock sköljt bort en del av radioaktiviteten, vilket gjorde att vissa fordon kunde smältas och metallen säljas.[2] Resten begravdes senare under jord.

1. Flygplanskyrkogården The Boneyard i Tuscon, USA

Världens sannolikt största flygplanskyrkogård heter 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group, eller AMARG. Den ligger utanför Tuscon, Arizona i USA och har smeknamnet "The Boneyard". Här står åtminstone mer än 3 000 flygplan från USA:s flygvapen som väntar på att återanvändas, plockas isär, säljas eller skrotas.[3] Det torra klimatet i Arizonas öken gör att planen inte rostar så snabbt och därmed kan bevaras längre. Understa bilden visar demonteringen av bombplan av typen B-52, i enlighet med ett nedrustningsavtal som undertecknades mellan USA och Ryssland 1991. Hela 365 stycken B-52:or styckades och fick sedan ligga kvar i bitar så att ryska satelliter kunde fotografera dem och bekräfta att de var förstörda.
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"10 Largest Ship Graveyards in the World". Marine Insight. Uppdaterad 20 feb 2018. Läst 7 mars 2018.
[2]
"Inside Chernobyl, The Long Shadow of Chernobyl". National Geographic. Publicerad april 2006. Läst 7 mars 2018.
[3]
"The Boneyard: Where thousands of military aircraft go to rest". CNN. Uppdaterad 11 nov 2016. Läst 7 mars 2018.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik