Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens 25 konstigaste djur

Uppdaterad 22 feb 2019
Vi älskar djur och kan inte sluta förundras över alla märkliga former som livet kan anta. Vissa djur är faktiskt riktigt konstiga, så därför har vi satt ihop en topplista över världens konstigaste djur. Vad sägs om en mjuk sköldpadda, en flygande fisk eller en gråsugga stor som en nyfödd bebis? Kolla in dessa ovanliga och annorlunda djur!

25. Bältdjur

Däggdjursfamiljen bältdjur lever i den centrala delen av den amerikanska kontinenten och är känd för sitt hårda, läderaktiga pansarskal. Vissa arter har förmågan att rulla ihop sig till hårda bollar för att på så sätt skydda sig mot fiender. Bältdjurens närmaste släktingar är de nästan lika säregna myrslokarna och sengångarna.

24. Cantor's giant softshell turtle

Cantor's giant softshell turtle finns i sötvattendrag i Asien och spenderar nästan alla sin tid nedgrävd i sand för att gömma sig från fiender. Den kan bli 2 m lång[1] och har som de flesta sköldpaddor ett väldigt kraftfullt bett. Cantor's giant softshell turtle är en så kallad mjukskalssköldpadda och har en ovanligt platt kropp och ett skal som liknar hårt gummi. Tyvärr är den utrotningshotad eftersom den enkelt kan fångas för att ätas eller säljas.

23. Gavial

Världens konstigaste krokodildjur, gavialen, lever i indiska floder och kan bli uppåt 6 m lång.[2] Den äter bara fisk och har genom evolution utvecklad en lång och smal nos som är perfekt att fånga firrar med. Gavialen är tack vare sin ensidiga diet och slimmade trut ganska ofarlig för människor. Tyvärr är den akut utrotningshotad på grund av jakt och minskade levnadsområden.
Annons
Annons

22. Narval

Narvalar lever i Norra ishavet och blir upp till 5 m långa.[3] Det unika med narvalar är hanarnas upp till 3 m långa "spjut"[3]. Spjutet är en av narvalens två tänder som växer rakt framåt och bildar en spiralformad spetsig huggtand. Ibland förekommer det till och med att narvalar har två huggtänder. Spjutet använder såklart hanarna till att fäktas med innan parningen.

21. Stenfisk

Stenfisken finns i Stilla havet och Indiska oceanen och är delvis känd för sitt kraftiga gift som skjuts ut från taggar på ryggen. Det mest häpnadsväckande med stenfisken är dock dess förmåga att kamouflera sig som en sten. Tack vare fiskens stenlika färg och textur kan den ligga på lur bland stenar på havsbottnen och sedan sluka ett intet ont anande förbipasserande byte.

20. Taggagam

Taggagamen finns i Australien och är en ödla i familjen agamer. Taggagamens ovansida är helt täckt av hårda taggar som ska göra det svårt för rovdjur att svälja den. Den har även en extra stor knöl på nacken som den visar för rovdjur för att lura dem att det är ödlans riktiga huvud. Taggagamen är, trots sitt skräckinjagande yttre med de kusliga taggarna och det märkliga extrahuvudet, helt ofarlig för människor och äter mest myror och växter.
Annons
Annons

19. Springråtta

Springråttor är en familj annorlunda gnagare som främst lever i Nordafrika, Mellanöstern och Asien. De flesta arterna av springråttor har ovanligt långa bakben och rör sig framåt genom att hoppa som kängurus. Bilden visar en jerboa, eller ökenspringråtta, som precis som de flesta springråttorna lever i väldigt torra områden. Ett liknande djur som tillhör samma ordning (gnagare) som springråttorna är den lika konstiga, och lika gulliga, springharen.

18. Blåsfisk

Blåsfiskar ("pufferfish" på engelska) finns i varma vatten runt om jorden och kan som namnet antyder blåsa upp sig själva till bollar. Blåsfisken gör detta när den känner sig hotad, och det ska skydda den från att bli svald av rovfiskar. Blåsfisken innehåller också ett gift som är farligt för människor, men i Japan äts den som en delikatess kallad fugu efter att ha blivit tillagad av speciellt utbildade kockar.

17. Näsapa

Den ovanliga och utrotningshotade näsapan finns bara på ön Borneo i Sydostasien. Särskilt artens hanar har ett utseende som domineras av stora hängande näsor. Näsapans magnifika näsa tros ha vuxit fram genom sexuellt urval, det vill säga genom att näsapornas honor föredrar att para sig med hanar med stora näsor.
Annons
Annons

16. Violsnäcka

Världens konstigaste snigel är den färggranna Glaucus atlanticus. Violsnäckan, som den också kallas, är en havssnigel som finns i många delar av världens hav, bland annat utanför Europa, Sydafrika och östra Australien. Violsnäckan flyter upp och ned precis vid ytan och har vanligtvis en längd på några få centimeter. Längst ut i sina många fingrar har den ett gift som den använder för att döda sina byten.

15. Basilisk

Basilisker är ett släkte ödlor som finns i Syd- och Centralamerika, samt inplanterad i Florida. Basilisker kan tack vare stora fötter och simhud mellan tårna springa på vatten! När de känner sig hotade sätter de fart över vattenytan och springer 5 m eller mer på bakbenen innan de sjunker ner och börjar simma.[4] Basiliskens komiska sätt att springa upprätt på vattnet har gett den smeknamnet "Jesus Christ lizard".

14. Flikfisk

Flikfisken (leafy seadragon på engelska) lever i havet utanför södra och östra Australien och ingår i samma familj (kantnålsfiskar) som de nästan lika underliga sjöhästarna. Flikfisken blir ett par decimeter lång och påminner till utseendet om den mytologiska draken. Flikarna av skinn gör att den enkelt kan kamouflera sig som en bit flytande sjögräs.
Annons
Annons

13. Näbbdjur

Näbbdjuret är ett av alla märkliga djur som lever i Australien. Den spenderar en stor del av sitt liv i vatten och påminner om en utter i kropp och rörelser. Dock har den en stor bred näbb som nästan ser ditsatt ut och en svans som liknar bäverns. Näbbdjur är tillsammans med myrpiggsvin de enda däggdjur i världen som lägger ägg.

12. Axolotl

Axolotl är en vattenlevande salamander som bara finns i vatten i Mexiko City. Det konstiga med en axolotl är att den aldrig utvecklas till en "färdig" salamander och därmed inte kan klara sig på land. Den utvecklar lungor, men har fortfarande kvar gälar som sticker ut bakom huvudet. Axolotl är akut utrotningshotad på grund av vattenföroreningar och inplantering av icke inhemska rovfiskar.

11. Macropinna microstom

Macropinna microstom lever på djupt vatten i bland annat Stilla Havet och fotograferades i levande tillstånd första gången 2004. Det ovanliga med Macropinna microstom är att den har ett genomskinligt huvud! Ögonen (de gröna kupolerna på bilden) sitter inne i det vätskefyllda huvudet och kan exempelvis vridas rakt fram, men även rakt upp som på bilden. När fisken spanar efter byten ser den alltså igenom sitt eget huvud.
Annons
Annons

10. Bathynomus

Bathonymus, eller giant isopod på englelska, är ett släkte med några av världens största och konstigaste gråsuggor. Bathonymus livnär sig på döda djur och är faktiskt relativt vanliga på botten i djupa, kalla delar av Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen. De största arterna av jättegråsuggorna kan bli cirka 75 cm långa och väga uppåt 1,7 kg.[5]

9. Vandrande pinne

Vandrande pinnar är en familj insekter som finns i varma länder och ser ut som torra kvistar. Vissa vandrande pinnar har stora vackra vingar och kan flyga, men de flesta har mycket små eller inga vingar alls (bilden). Deras märkliga utseende är ett naturligt kamouflage som gör att de lättare kan gömma sig i träd från ovänner.

8. Vandrande blad

Minst lika bra kamouflage som vandrande pinnar har deras släktingar vandrande blad. Arter ur denna insektsfamilj finns i södra Asien och Australien och är extremt svåra att urskilja då de sittter i lövträd. Vandrande blad har breda och platta kroppar med lövlika färger och teckningar, och när de går vaggar de med kroppen för att efterlikna ett löv som vajar i vinden.
Annons
Annons

7. Alpheidae

Alpheidae (till höger på bilden) är en familj räkor som finns över hela jordklotet och är kända för att ha en slagkraftig klo som är mycket större än den andra. Jätteklon kan de snäppa ihop med en högljudd smäll, vilket har gjort att räkan på engelska kallas snapping shrimp och pistol shrimp. När räkan slår ihop klon skapas en bubbla som når en fart av uppåt 100 km/h och ger av ett ljud på cirka 218 dB.[6] Tryckvågen som då bildas i vattnet kan döda en liten fisk, och räkan använder pistoleffekten till att döda byten samt för att kommunicera med artfränder. Alpheidae är ett av de mest högljudda vattenlevande djuren - de kan till och med förstöra nattsömnen båtfolk som ankrat för natten.[6] Vissa Alpheidae lever i symbios med smörbultar (bilden), varvid räkan bygger och tar hand om boet, medan smörbulten skyddar räkan och håller utkik efter faror.

6. Stjärnmullvad

Världens konstigaste mullvad, stjärnmullvaden (star-nosed mole på engelska), finns i nordöstra USA och östra Kanada och är helt blind. Handikappet kompenseras med en uppseendeväckande nos, formad som en stjärna med 22 stycken rosa utväxter. Förutom att den annorlunda nosen ger stjärnmullvaden ett extremt bra luktsinne (den kan till och med lukta under vatten) så använder den också de små tentaklerna som känselspröt.

5. Lungfisk

Lungfiskar är en underklass märkliga fiskar som finns i Afrika, Sydamerika och Australien. De afrikanska och sydamerikanska lungfiskarna andas med gälar när de är små, men utvecklar med tiden lungor som de istället börjar använda. De kan klara sig månader på land, vilket de ibland måste då vattnen de lever i torkar ut. De gräver då ner sig i sjöbottnen och bygger en kokong omkring sig genom att utsöndra ett slem. För att överleva utan att varken äta eller dricka går de in i en sorts dvala, samtidigt som kokongen hjälper dem att behålla vätskebalansen i kroppen och ett andningshål ger dem luft att andas.
Annons
Annons

4. Flygfisk

Flygfiskar är en familj fiskar som finns i de varma delarna av jordens oceaner. Flygfiskar har ovanligt stora bröstfenor som gör att de kan hoppa upp ur vattnet och sedan glidflyga i luften när de behöver fly från rovfiskar. När de hoppar upp ur vattnet slår de snabbt med stjärtfenan för att få fart, och de kan sedan studsa på vattenytan igen med hjälp av stjärtfenan och fortsätta flygturen. Det finns en film på en flygfisk som "flyger" i hela 45 s, tagen utanför Japan 2008.

3. Flyghund

Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt. De största och mest annorlunda fladdermössen är flyghundarna, av vilka vissa arter kan ha ett vingspann på nära 2 m[7] (exakt vilken art som är störst är osäkert, men en stark kandidat är kalong, även kallad större flyghund). Flyghundar lever i världens tropiska områden och ser ut som rävar med fladdermusvingar. På engelska kallas de därför för flying foxes, och de har till skillnad från alla andra fladdermöss en extra lång klo framför varje vinge som hjälper dem att klättra. Andra namn på den underliga fladdermusen är megabat (på grund av dess storlek) och fruit bat (eftersom vissa arter lever på frukt).

2. Sirendjur

Sirendjur, eller sjökor som de också kallas, är en ordning vattenlevande däggdjur som innefattar tre arter manater samt dugongen (en enda art). Manater (övre bilden) lever i vatten utanför Atlantens varmare kustländer och kan väga uppåt 6 00 kg och bli uppåt 4 m långa.[8] Den något mindre dugongen (undre bilden) lever vid Indiska oceanens, östra Afrikas och norra Australiens kustlinjer. Sirendjur håller vanligtvis till på grunt vatten och måste regelbundet upp till ytan för att andas. De ovanliga djuren är inte släkt med sälar och valar, utan elefanter[8], men de kan inte vistas på land. Sjökor äter växter och har inga naturliga fiender, men de hotas tyvärr av vattenföroreningar. Dessutom dör många individer då de fastnar i fiskenät eller blir påkörda av båtar. Både dugongen och manaterna är intelligenta och snälla djur som kan låta sig klias av nyfikna snorklare.

1. Mimic Octupus

Bläckfiskar lever i saltvatten och är bland de mest intelligenta djuren på jorden. De har ett utvecklat minne och kan lösa komplexa problem och skilja på färger och former. Tack vare deras intelligens är bläckfiskar också väldigt duktiga på att försvara sig från rovdjur genom att kamouflera sig. Allra bäst på detta är den fantastiska mimic octupus som lever i vattnen utanför Indonesien och Malaysia. Den ovanliga bläckfisken upptäcktes av förbluffade forskare så sent som 1998.[9] Nästan alla bläckfiskarter kan ändra färg och mönster på sig själva för att smälta in i sin omgivning, men mimic octupus har tagit förklädnadskonsten till en ny nivå. Thaumoctopus mimicus, som den heter på latin, kan förutom att skifta färg även anta olika kroppsformer för att efterlikna andra vattenlevande djur. Oftast använder den tekniken när den blir attackerad av en rovfisk, varvid den antar formen av en fiende till rovfisken. Hittils har man observerat mimic octupus imitera flera olika olika djur, däribland plattfisk, lejonfisk, havsorm och manet. Ibland antar bläckfisken så konstiga former att man inte förstår vad den försöker efterlikna. Den listiga mimic octupus är utan tvekan världens konstigaste djur. Kanske också världens häftigaste.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Cantor's Giant Softshell Turtle". WWF. Läst 22 feb 2019.
[2]
"Gharial". WWF India. Läst 22 feb 2019.
[3]
"Narwhal". WWF. Läst 22 feb 2019.
[4]
"Green Basilisk Lizard". National Geographic. Läst 22 feb 2019.
[5]
"Giant animals that are almost impossible to find". BBC. Publicerad 20 juli 2015. Läst 22 feb 2019.
[6]
[7]
"Flyghundar". Naturhistoriska riksmuseet. Läst 22 feb 2019.
[8]
"Manatees". National Geographic. Läst 22 feb 2019.
[9]
"Mimic Octopuses". MarineBio Conservation Society. Läst 22 feb 2019.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik