Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Tidernas 5 bästa uppfinningar som har låtit oss spara tid i hushållet

Publicerad 10 sep 2021
Diskmaskin
Det är inte mer än 100 år sedan som skötseln av ett hem var ett heltidsjobb, om ens det räckte till. Ända fram till andra världskriget var det väldigt vanligt i stora delar av landet att man endast tvättade kläderna två gånger om året - vår och höst - vilket då tog flera dagar, en vedspis skulle tändas på morgonen för att sedan hållas vid liv hela dagen, maten förvarades i källaren där det var svalt vilket innebar många turer om dagen för att hämta lite mjölk, kött eller smör osv.

Som tur är blev den stora majoriteten av de svenska hemmen kraftigt moderniserade på 1950-talet, då en lång rad tidsbesparande utrustningar gjorde sitt intåg för att underlätta hushållsarbetet, och än idag kommer vi på allt fler lösningar för att kunna göra sysslorna så snabbt och effektivt som möjligt. Här kommer 5 uppfinningar som verkligen gjort skillnad - både förr och nu!

1. Tvättmaskinen


I dagens moderna värld är det svårt att förstå vilket otroligt jobb det egentligen var att tvätta kläder utan tillgång till elektricitet, rinnande vatten och moderna, högeffektiva tvättmedel. Den första elektriska tvättmaskinen uppfanns i början av 1900-talet och i Sverige blev de vanliga i många gemensamma tvättstugor på 30-talet i samband med att folkhemsprojektet växte. År 1950 hade 8 % av det svenska folket tillgång till en tvättmaskin, medan det 1968 handlade om hela 90 %.

2. Spisen


Det första som skulle göras i början av 1900-talet när man vaknat var att hämta ved och tända eld som sedan skulle hållas vid liv hela dagen. Under hundratals år lagade man mat över öppen eld i grytor på trefot, men nu hade de flesta hem en järnspis. På 1920-talet introducerades både gasspisen och elspisen, men det var inte förrän på 50-talet som de blev riktigt vanliga i de svenska hushållen. Att inte längre behöva hämta ved och tända eld innebar en stor lättnad av arbetsbördan.

3. Kylskåpet


Detta är en annan uppfinning som tog sig in i det svenska folkhemmet ungefär samtidigt som tvättmaskinen och spisen. På 1930-talet kom dess verkliga genombrott. Istället för att behöva förvara ömtåliga produkter i en matkällare kunde man ha dem direkt i köket i anslutning till spisen. Efter kriget började man sälja djupfrysta livsmedel i mataffärerna, och det dröjde inte länge förrän även frysboxar för hushållsbruk kom ut på marknaden.

4. Dammsugaren


Ännu ett hjälpmedel som såg dagens ljus när elektricitet blev vanligt i hemmen var en dammsugare. Golven i hemmen var ofta täckta av tjocka mattor, som samlade stora mängder damm och var tunga och otympliga för att rengöra manuellt. Man blev också alltmer medvetna om vikten av hygien i hemmen, och därför blev de snabbt populära trots att de vägde omkring 15 kg. Dammsugaren var ännu ett steg mot kvinnans större ekonomiska frihet - när skötseln av hushållet inte längre krävde så mycket tid öppnade sig många arbetstillfällen utanför hemmet.

5. Ozongeneratorn


En ozongenerator har länge använts för industriellt bruk och på allmänna platser som bussar och tåg, men nu finns de även för hemmabruk. De är utan tvekan det snabbaste och enklaste sättet att bli av med alla typer av dåliga lukter såsom tobaksrök, mögel, fukt, brandrök eller andra obehagliga dofter genom ett knapptryck. Använd den t.ex. i husbilen, källaren, sommarstugan, hemmet, kontoret eller bilen - utrymmet blir renat och luktfritt utan ansträngning eller miljöfarliga kemikalier.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden