Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Världens största meteorit

Uppdaterad 11 mars 2018
Världens största meteorit är den cirka 59 ton tunga Hobameteoriten i Namibia.[1]
Den upptäcktes 1920 på en farm i Namibia. Då stack bara toppen av meteoriten upp. Marken meteoriten ligger på skänktes senare till staten och idag finns ett litet turistcentrum på platsen. Hobameteoriten är 2,7 m lång, 2,4 m bred och runt en meter tjock.[1] Det är tillåtet att ta på den.

Ingen vet säkert, men många källor pekar på att meteoriten slog ned för runt 80 000 år sedan. Ingen vet heller varför nedslaget inte skapade någon nämnvärd krater. Den vanligaste teorin är att meteoritens platta form gjorde att den studsade ett par gånger på atmosfären - samtidigt som delar av den brann upp - innan den saktade ner tillräckligt för att slutligen falla till marken i "fritt fall-hastighet". Hobameteoriten har aldrig flyttats från den plats den landade på.

Jordens har förstås träffats av meteoroider, asteroider och kometer som var mycket större än Hobameteoriten. Men Hobameteoriten är den största, hela, rymdsten man känner till som överlevt färden ner till jordytan utan att helt brinna upp eller explodera.
Referenser
[1]
"Largest meteorite". Guinness World Records. Läst 11 mars 2018.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden