Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Byggnadsverk

Världens högst belägna storstad El Alto

Publicerad 17 aug 2015
På hisnande 4 000 m höjd i Bolivia ligger El Alto - världens högst belägna storstad. Här är luften så tunn att flygplan har svårt att lyfta och ovana människor drabbas av höjdsjuka.
På en bergsplatå i Anderna, alldeles ovanför Bolivias huvudstad La Paz, ligger El Alto. Staden sitter i stort sett ihop med La Paz (som är världens högst belägna huvudstad), men medan huvudstaden är utspridd nere i en floddal på runt 3 600 m höjd, så ligger El Alto på en karg bergsplatå 400 höjdmeter ovanför La Paz. Bergsplatån var länge obebodd, men när järnvägen drogs till La Paz i början av 1900-talet, och tågstationen byggdes uppe på platån istället för nere i dalen, så började människor bosätta sig här. Snart byggdes även en flygplats på platån, och när sedan vattenledningar drogs från La Paz upp till El Alto på 50-talet började staden växa explosionsartat. Idag bor 890 000 människor i El Alto, vars namn är spanska för "höjderna".
Flygplatsen är världens högsta internationella flygplats och den betjänar både El Alto och La Paz. I den tunna luften behöver flygplanen längre tid på sig för att lyfta och landa och därför är landningsbanan extra lång. Ändå kan de flesta stora flygplanstyperna inte landa här. Resenärer som anländer känner snart av höjden på olika sätt, särskilt om man flugit direkt från låga höjder och därmed inte acklimatiserat sig på vägen. Luften innehåller en tredjedel minder syre än på havsnivå, vilket gör att besökare lätt blir anfådda och yra, får huvudvärk, mår illa, tappar aptiten och sover dåligt. På hotell och i butiker går det att få tag på små syrgasflaskor, och några minuters andetag från dessa brukar lindra. Oftast går de värsta besvären över efter några dagar, men vissa människor vänjer sig aldrig och måste åka härifrån.
Även om de flesta invånarna är vana vid höjden så är livet uppe i den tunna luften lite annorlunda - maten tar lång tid att koka och recepten måste justeras, det är svårt att få eld att ta sig, alkoholhaltiga drycker har mer kick, tandkräm förpackad på havsnivå sprutar ut ur tuben och motorer blir kraftlösa. Vissa bilar behöver en lågväxel för att orka uppför backarna mellan La Paz och El Alto. Förra året invigdes två linbanor som fraktar människor upp och ned för bergsluttningen.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden