Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Världens häftigaste teknik i framtiden

Publicerad 23 jun 2020
Den tekniska utvecklingen går i ett rasande tempo. För de som föddes under den senare delen av 1900-talet känns det inte alls så länge sedan som Bluetooth, internet och mobiltelefoner var futuristiska fantasier. I takt med teknikens exponentiella utveckling (vilket innebär att utvecklingen ökar i hastighet varje år) är det lätt att förundras över hur tekniken ser ut idag jämfört med för ett par år sedan. Här tittar vi närmare på vad forskare tror är framtiden för teknologin, och ett par av de häftigaste utvecklingarna vi kan se fram emot.

Framtidens internet


Den 29 oktober år 1969 skickades ett kort meddelande från en dator till en annan på Kaliforniens universitet. Meddelandet löd ”lo”, vilket var en förkortning på ”login”. Detta var den första dokumentationen mellan datorer i ett nätverk, och embryot till dagens internet. Spola fram bandet och vi har idag bredband med ofattbara hastigheter, trådlöst internet och miljontals tjänster som görs på nätet. Folk spelar casino via sajter som Spelautomater.se, utför bankärenden och mycket annat.

I framtiden räknar man med att alla enheter kommer vara uppkopplade, från din brödrost till ditt kylskåp. Tekniken för virtuella möten och upplevelser kommer utvecklas parallellt och låta människor träffas oavsett var de befinner sig, eftersom det kommer att förekomma ett ultra-snabbt trådlöst internet i princip överallt.

Bärbar teknik i framtiden


I dag ser man smarta klockor och fitness trackers på var mans handled. Men hur ser framtiden ut för smart, bärbar teknik? Forskarna förutspår att tekniken för att mäta saker som blodtryck, puls och andra viktiga värden kommer att implementeras i bland annat örhängen, kläder och skor. Detta tillsammans med ständigt uppkopplade enheter gör att du alltid är omgiven av prylar som håller koll på din hälsa och varnar om något inte står rätt till.

Batteritiden har länge varit en flaskhals när det kommer till bärbar teknik, men i takt med att batteritekniken utvecklas förutspås även att energi kan inhämtas från andra källor. Det experimenteras redan idag med fitnessklockor som omvandlar värme och fukt från huden till energi, och bärbara batterier som laddas från rörelser, solljus och temperaturskillnader.

Ett par riktigt futuristiska, framtida exempel är skjortknappar med inbyggd GPS som håller koll på din (eller barnens) position, kontaktlinser som fungerar som virtuella assistenter och nagellack med rörelsedetektor som låter dig använda händerna som ett virtuellt tangentbord. Den som lever får se!

Artificiell intelligens


Dagens AI som återfinns i smartklockor och datorer duger ofta inte till för mycket annat än att starta äggtimern eller för enklare påminnelser. Men om man spolar fram bandet några decennier har vi en situation som både känns lite skrämmande och spännande. AI kommer då vara omöjlig att särskilja från levande personer. Den kommer användas för programmering och andra resurskrävande yrken, samt som hjälpredor i vardagen för människor.

Specialiserad AI som fungerar som concierge på hotell används redan idag, även om tekniken inte är helt redo att ta över det personliga bemötandet. Vi kan dock om bara 10–20 år räkna med specialiserad AI inom alla möjliga områden som helt ersätter kundtjänster och liknande. Framtidens teknik är verkligen häftig!Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden