Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
I samarbete med Pirjo Vasama

Världens häftigaste pokerspelare

Publicerad 16 apr 2020
Poker är ett av våra mest klassiska spel. Vi förknippar det ofta med stenhårda karaktärer från gamla western-filmer. Där de sveper en whiskey och drar åt sig vinstpengarna i samma rörelse. Eller från mörka spelklubbar med cigarrökande storspelare som gör upp om prispotten under sena nätter. Sanningen om vilka som spelar poker idag är nog lite annan än den bilden. Idag är det poker online som är den populäraste formen av spelet. I takt med att intresset för spelet har ökat har det också anordnats allt fler stora pokerturneringar, både online och live. Det har även växt fram en helt ny yrkeskategori, pokerproffs. Det finns de som endast spelar online, en del spelar med i liveturneringar och det finns även en skara som drar runt på jordens olika casinon och spelar live där. En sak har de gemensamt och det är att de ofta är speciella personer med en spännande historia.

Pengamakaren från Atlanta

Det har väl inte gått någon förbi att det i början på 2000-talet drog igång en rejäl pokerboom. Folk hade precis börjat få internetuppkoppling i hemmet och nu kunde plötsligt alla spela poker online. Och det gjorde de också. Ryktet spreds att det faktiskt gick att tjäna pengar som pokerspelare och vem ville inte kunna titulera sig pokerproffs. En man som spelade en betydande roll i att poker blev så populärt är amerikanen Chris Moneymaker. Denna revisor från Atlanta i Nordamerika blev den första amatörspelaren att 2003 vinna World Series of Poker. Han hade genom att satsa 86 dollar på en satellitturnering lyckts ta sig hela vägen fram till finalbordet där han även besegrade proffsen och gick därifrån med vinstsumman på 2,5 miljoner dollar. Vanligtvis krävde en finalplats en insats på 10 000 dollar. När denna nyhet spreds över världen startades någonting som bara kan liknas vid en pokerfeber. Moneymaker är fortfarande en av världens mest rutinerade spelare och han har även gett namn till uttrycket The Moneymaker Effect.

Ett vad är ett vad


Pokerspelare har ofta en benägenhet att vara glada även i andra typer av spel och vadslagning. Några håller det på en normal nivå som att satsa lite pengar på en fotbollsmatch eller två. Sen finns det andra som tar detta med vadslagning till helt nya nivåer. En av dem är storspelaren Brian Zembic. Den här mannen är en spelare ända ut i fingerspetsarna. Med sina spelande vänner i Las Vegas har han antagit många vad. Han har bland annat bott i fyra dygn inne på en toalett på hotellet Bellagio. Vadet gick ut på att Zembic skulle få 14 000 dollar om han klarade av att bo där inne i en månad. Vadet avbröts redan efter fyra dygn då Zembic erbjöds halva summan för att avbryta vadet i förtid. Ett galet vad, kanske man kan tycka. Men faktum är att detta inte är det galnaste vad som Zembic varit inblandad i. Av sina vänner blev Zembic erbjuden 100 000 dollar om han skaffade bröstimplantat och behöll dem i ett år. Zembic inte bara vann valet, han har fortfarande kvar brösten. Anledningen är enligt honom själv att han trivs med dem.

Tandläkaren som blev en legend

Doc Holliday levde sitt liv under 1800-talets sista årtionden och det var också den tid då pokerspelandet bredde ut sig på saloonerna i den vilda västern. Denna man som idag räknas som en legend och flertalet gånger skildrats i böcker och filmer, var från början något så oskyldigt som tandläkare. På grund av sin tuberkulos tvingades han att byta karriär. Han upptäckte då att han hade en fallenhet för spelande och gav sig ut på ett kringflackande liv i de västra staterna av USA. På sin väg slog han följe med en annan legendarisk personlighet från den här tiden, Wyatt Earp. Tillsammans var de med i den kända skjutningen vid O.K. Corral. Att Holliday var så flink på att skjuta kanske hade att göra med att storspelare på den här tiden ofta behövde försvara sig själva. Karaktären Doc Holliday har i modern tid skildrats på film av bland annat Val Kilmer och Kirk Douglas.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden