Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens giftigaste orm

Uppdaterad 1 aug 2022
Världens giftigaste orm är inlandstaipanen (Oxyuranus microlepidotus).
Inlandstaipan, även kallad ökentaipan, är en relativt stor orm som lever i de centrala delarna av östra Australien.[1] Den är runt 1,7 m lång och har 3-6 mm långa gifttänder.[2] Ormen ändrar färg beroende på årstid, så att den kan absorbera eller reflektera mer solljus.[1] Detta gör att den är ljusare under sommaren och mörkare på vintern.

Inlandstaipanens gift är med god marginal det dödligaste ormgift man känner till, räknat på alla sätt som är relevanta för oss människor.[3] Dess gift är anpassat för varmblodiga däggdjur, och den äter i huvudsak möss och råttor.[1] Den attackerar sina byten på ett ovanligt sätt – den gör nämligen upp till åtta blixtsnabba hugg vid en enda attack.[4] Eftersom dess gift verkar så snabbt, håller den sedan kvar tänderna i bytet tills det dör istället för att släppa taget och vänta i närheten som andra ormar.[4] Som tur är, är det ovanligt att människor stöter på ormen i det vilda, och de flesta bett man känner till har – tack vara förekomsten av ett fungerande motgift – faktiskt inte resulterat i döden.[5] Dock, utan behandling dör en människa med stor sannolikhet inom en timme.[5]
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Inland Taipan". Australian Museum. Uppdaterad 28 april 2022. Läst 1 aug 2022.
[2]
"Inland Taipan". Billabong Sanctuary. Läst 1 aug 2022.
[3]
J. Morrison m.fl."Studies on the venom of Oxyuranus microlepidotus". Journal of Toxicology: Clinical Toxicology. Publicerad 1984. Läst 1 aug 2022.
[4]
"Fierce Snake - profile". Office of Environment and Heritage. Publicerad 7 sep 2017. Läst 1 aug 2022.
[5]
"Oxyuranus microlepidotus". WHO Internationally Peer Reviewed Chemical Safety Information. Publicerad 1989. Läst 1 aug 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden