Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Djur

Världens giftigaste orm

Uppdaterad 15 jun 2021
Världens giftigaste orm är inlandstaipanen (Oxyuranus microlepidotus).
Inlandstaipan, även kallad ökentaipan, är en relativt stor orm som lever i de centrala delarna av östra Australien.[1] Den är runt 1,7 m lång och har 3-6 mm långa gifttänder.[2] Ormen ändrar färg beroende på årstid, så att den kan absorbera eller reflektera mer solljus.[1] Detta gör att den är ljusare under sommaren och mörkare på vintern.

Inlandstaipanens gift är med god marginal det dödligaste ormgift man känner till, räknat på alla sätt som är relevanta för oss människor.[3] Dess gift är anpassat för varmblodiga däggdjur, och den äter i huvudsak möss och råttor[1]. Den attackerar sina byten på ett ovanligt sätt - den gör nämligen upp till åtta blixtsnabba hugg vid en enda attack.[4] Eftersom dess gift verkar så snabbt, håller den sedan kvar tänderna i bytet tills det dör istället för att släppa taget och vänta i närheten som andra ormar.[4] Som tur är, är det ovanligt att människor stöter på ormen i det vilda, och de flesta bett man känner till har - tack vara förekomsten av ett fungerande motgift - faktiskt inte resulterat i döden.[5] Dock, utan behandling dör en människa med stor sannolikhet inom en timme.[5]
Annons
Annons
Källor (och vidare läsning)
[1]
"Inland Taipan". Australian Museum. Publicerad 14 maj 2021. Läst 14 jun 2021.
[2]
"Inland Taipan". Billabong Sanctuary. Läst 14 jun 2021.
[3]
J. Morrison m.fl."Studies on the venom of Oxyuranus microlepidotus". Journal of Toxicology: Clinical Toxicology. Publicerad 1984. Läst 14 jun 2021.
[4]
"Fierce Snake - profile". Office of Environment and Heritage. Publicerad 7 sep 2017. Läst 15 jun 2021.
[5]
"Oxyuranus microlepidotus". WHO Internationally Peer Reviewed Chemical Safety Information. Publicerad 1989. Läst 15 jun 2021.
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik