Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
I samarbete med HotelSpecials

Världens 10 bästa städer att leva i

Publicerad 9 dec 2022
Vad kan vara ett bättre sätt att mäta städer, än hur de upplevs att leva i? Turism i all ära, men det som verkligen sållar agnarna från vetet är hur de fasta invånarna upplever en stad. Så vilka är världens tio bästa städer att leva i? Det tar det brittiska livsstilsmagasinet Monocle varje år reda på, genom en grundlig enkät.

Skandinavien har all anledning att vara stolt. De skandinaviska huvudstäderna rankar högt i resultatlistan år efter år och undersökningen fungerar som rena reklamkampanjen för de skandinaviska länderna. De hotell Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn har att erbjuda upplever ofta en kraftig ökning i antalet bokningar i samband med att studien publiceras.

10. Taipei


Taipei är huvudstad i lilla önationen Taiwan, som även går under namnet Republiken Kina efter att regeringen som avsattes under det kinesiska inbördeskriget 1947 gick i landsflykt till ön. Staden Taipei är dock betydligt äldre än så. Staden grundades redan 1709 och har med andra ord massor av asiatisk kulturhistoria att erbjuda.

9. Vancouver


Hockeynationen Canada brukar alltid slåss i toppen när det kommer till att kora platser som är extra trivsamma. 2022 kvalar Vancouver in på listan – kanske är det kombinationen av fantastisk natur och storstadspuls som bringar frid i själen till de nöjda invånarna?

8. Sydney


Värme och kyla verkar inte vara en faktor som i någon större grad påverkar den upplevda livskvaliteten i en stad. På platsen före kalla Vancouver hittar vi smällheta Sydney, Australiens huvudstad. Surf’s up!

7. Wien


Wienervals och chokladpraliner förknippas ofta med den österrikiska huvudstaden Wien. Vid Donaus strand hittar man en äkta europeisk kulturhuvudstad, där musik, konst och litteratur alltid varit högt prioriterat. Kanske har detta bidragit till den höga livskvalitet Wiens invånare upplever?

6. Tokyo


Sayonara Europa, på sjätte plats är det Japan som gäller. Tokyo är med bred marginal den största staden på listan, med sina över 35 miljoner människor boende i området. Men om det är något som Japan blivit känt för, är det att vara så välorganiserat att till och med en så gigantisk stad som Tokyo fungerar felfritt. Här äter man gott, arbetar effektivt och njuter av livet.

5. Stockholm


Kära gamla Stockholm kvalar in på en hedrande femteplats. Även om den svenska lokalpressen stundtals överflödas av invånarnas gnäll på snöskottning och felparkerade skotercyklar, är de boende i Stockholms fina områden ändå mycket nöjda med sin livskvalitet. Och det är klart – vem uppskattar till exempel inte den rena, fräscha luften och vattnet som är ständigt närvarande i Nordens Venedig?

4. Helsingfors


Bara en färja bort från Stockholm hittar vi nästa skandinaviska huvudstad på listan: Finlands egna Helsingfors. Den som gillar modern arkitektur har mycket att hämta i denna stad, och även om finnarna har rykte om sig att vara lite kärva är de alltså jämförelsevis mycket nöjda med livet i den finska huvudstaden.

3. Lissabon


Det finns en gammal sångtext som lyder “I Lissabon, där dansar dom” – och visst kan en benägenhet att brista ut i sång och dans vara ett tecken på god livskvalitet? Portugals huvudstad Lissabon kniper mycket riktigt en bronsmedalj i tävlingen om vilken stad i världen som upplevs bäst att bo i.

2. Zürich


I Schweiz största stad Zürich hittar man höga löner, goda samhällsfunktioner, en välfungerande vårdapparat och extraordinärt låga siffror i brottsstatistiken. Sammantaget ett succérecept för att invånarna ska trivas i en stad.

1. Köpenhamn


Europa och Skandinavien placerar sig generellt mycket högt vad gäller invånarnas upplevda livskvalitet. Så vad vore rimligare då, än att förstaplatsen på denna lista går till Skandinaviens mest europeiska huvudstad Köpenhamn? Lika delar skandinavisk svalka och centraleuropeisk hetta.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden