Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Varför har 5G blivit en av de stora teknologiska trenderna inom mobiltillverkning 2021?

Publicerad 9 feb 2021
4G LTE förbluffade världen med dess snabba hastighet och pålitlighet. Videostreaming och spel togs till en helt ny nivå, något som blir ännu bättre med den nya kommande standarden 5G. Denna nya teknologi kommer att förbättra bandbredden avsevärt, vilket öppnar upp för en helt ny värld av smarta enheter.
Självkörande bilar, virtuell verklighet (virtual reality) och många andra heta ämnen kommer gynnas starkt av 5G, samt kommer förmodligen bidra till uppkomsten av många andra spännande teknologier. Av den anledningen är det inte särskilt konstigt att 5G har blivit en av de stora teknologiska trenderna inom tillverkning av mobiltillverkning, och kommer säkerligen att bli ännu viktigare 2021.

2 fördelar och möjligheter med 5G


Följande fördelar är bland de viktigaste med 5G:
  • Betydligt snabbare än 4G. Att ladda ner videor eller att streama filmer och spel är inga problem överhuvudtaget med 5G. Den buffring du är van vid att uppleva är med hjälp av 5G ett minne blott. Det här underlättar väldigt mycket vid exempelvis streaming av film, spel hos casino eller olika typer av datorspel, exempelvis Fortnite.
  • Nya teknologiska möjligheter. Med 5G öppnas det upp en helt ny värld tack vare dess hastighet. Självkörande teknologi och virtual reality är två fält som kommer att gynnas starkt av denna snabbare bandbredd, vilket kan leda till att vi får se många nya och spännande uppfinningar på marknaden inom den närmaste framtiden.

2 möjliga nackdelar med 5G


Följande nackdelar måste beaktas med 5G:
  • Kräver mer batteri och ström. Dagens nuvarande teknologi är inte riktigt anpassad för 5G. Batteriet körs slut väldigt snabbt och användare rapporterar till och med om att telefonerna blir oerhört varma. Av den anledningen kommer det att behövas bättre teknologi (exempelvis bättre batterier i mobiltelefoner) innan 5G kommer att kunna utnyttjas fullt ut.
  • Kommer ta lång tid innan det finns överallt. Det tar lång tid att implementera ny infrastruktur i den här omfattningen. 4G LTE kommer inte bytas ut över en dag. Det kommer ta lång tid innan 4G LTE är helt och hållet utbytt mot 5G, vilket betyder att det inte kommer att finnas master som bidrar med 5G-teknologi på de flesta platser runt om i världen inom den närmaste framtiden.

Summering


4G LTE kommer med tiden att ersättas av den nya standarden 5G. Hur lång tid detta kommer ta är svårt att avgöra, men 4G kommer med största sannolikhet att hänga med ett bra tag till, förmodligen flera år eller årtionden.

5G kommer med en rad av viktiga fördelar. Snabbare hastigheter bidrar med massvis med nya tekniska möjligheter. Självkörande bilar och virtual reality är två ypperliga exempel på detta.

I takt med att 5G lanseras i samhället är det dock tydligt att många enheter inte riktigt är anpassade för detta. De flesta mobiltelefoners batteri dräneras snabbt vid användning av 5G, vilket har skapat stora utmaningar för mobiltillverkarna. Det är viktigt att de förbättrar och anpassar batterierna för att klara av den större åtgång av ström som 5G kräver.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden