Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Rymden

Tjeljabinsk-meteoren

Publicerad 16 feb 2013
- Uppdaterad 6 juli 2015
Den 15 februari 2013 drabbades jorden av den största kända meteoren sedan Tunguska-händelsen 1908.
Utifrån observationer från människor och instrument har forskare räknat ut lite information om rymdstenen som orsakade den (meteor kallas himlafenomenet när något från rymden brinner upp i atmosfären). De uppskattar att den var cirka 20 m i diameter och vägde 12 000-13 000 ton. Den träffade atmosfären med en infallsvinkel mindre än 20 grader och exploderade 25-30 km ovanför marken. Hastigheten stenen hade när den träffade atmosfären var cirka 19 km/s. Stenens storlek och troliga omloppsbana (som dock ännu är okänd) gör den till en asteroid, även om denna terminologi inte är universell.

Stenen exploderade och splittrades ovanför den staden Tjeljabinsk vid Uralbergen i Ryssland. Stadens 1,1 miljoner invånare uppmärksammades antingen av meteorens ljussken eller tryckvågen som nådde marken ungefär 1 minut senare. Vågen med dess tillhörande ljudbang krossade många fönster och av de runt 1 000 skadade var de flesta antagligen skurna av glassplitter.

Under tiden som följde meteoren kunde man hitta framgent av asteroiden över ett stort område. Den största biten - en klump på 570 kg - hittades på botten av Chebarkulsjön, där ett 6 m stort hål i isen skvallrade om dess existens.

Filmen nedan visar hela händelsen.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden