Teknik i vardagen
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
I samarbete med MB Peco Medija

Teknik i vardagen

Publicerad 4 feb 2019
Teknik är något de flesta av oss använder dagligen, oftast utan att ens tänka på det. Teknik idag är något som underlättar våra vardagliga sysslor. Även om inte alla håller med om att all teknik är bra, så är det något som skulle påverka oss människor stort om det plötsligt försvann. I denna artikel tänkte vi ta upp modern teknik som vi människor använder oss av nästan dagligen, och ta upp hur den hjälper oss i vårt vardagliga liv.

BankID

BankID
Med hjälp av BankID kan vi idag verifiera oss själva enklare än någonsin när det gäller transaktioner eller inloggningar. BankID är en tjänst som du kan ladda ner via din internet bank. Med detta id verifierar du sedan dig själv med hjälp av din personliga kod. Du kan ladda ner funktionen och ha den som ett program direkt på datorn eller välja att använda mobilt BankID. Det sistnämnda är det som är mest populärt då de flesta alltid har med sig sin mobiltelefon.

Med hjälp av denna funktion så sköter cirka 6 miljoner svenskar sina bankärenden, deklarationer, pensionsärenden samt legitimerar sig hos svenska myndigheter dagligen. Även sajter som erbjuder olika sorters nöjen använder sig av inloggning med hjälp av BankID. Det är ett snabbt och smidigt sätt att legitimera sig för att komma åt statliga tjänster och annat. Alla som vill och har en bank samt fyllt 16 år kan ladda ner BankID för att börja använda tjänsten.

Efter att du har laddat ner ditt BankID så är det bara att välja detta som inloggningsalternativ och sedan fylla i ditt personnummer. När du har gjort detta så öppnar du upp ditt BankID-program och fyller i din personliga kod. Enklare än så blir det inte att legitimera sig.

GPS


Hur skulle vi svenskar kunna ta oss runt i dagsläget utan GPS? Kanske med hjälp av vanliga kartor som man gjorde förr? Men med hjälp av den senaste GPS-tekniken så har det blivit otroligt lätt att snabbt och enkelt hitta dit man ska. Vilken GPS-tjänst man väljer att använda sig av är en smaksak. Många som använder sig av sin mobiltelefon gillar Googles GPS-funktion som finns inbyggd i Google Maps. Då öppnar man bara upp Google Maps på sin mobiltelefon, skriver in adressen eller platsen som man ska till och väljer sedan vägbeskrivning. Man kan då även välja om man vill ta sig dit tills fots, cykel, kommunaltrafik eller bil. Beroende på vad man väljer så kommer Google att anpassa en vägbeskrivning. Väljer man att ta sig till platsen via kommunaltrafiken så får man dessutom namn på de bussar eller tåg man behöver ta samt vilka tider som de avgår från hållplatsen. Hur smidigt som helst, speciellt då man även ser på ett ungefär hur lång tid hela resan kommer att ta.

Det finns självklart andra val i GPS-djungeln. Loggar du in på din App Store så kommer det finnas massvis med gratis- och betalappar som erbjuder olika funktioner som ska hjälpa dig att hitta rätt när du är ute och far. Testa dig fram för att se vilka du gillar bäst. Och tänk på att alla appar kanske inte fungerar till 100 % som de ska. Läs därför gärna ett par recensioner innan du laddar ner appen och ger dig ut någonstans.

Teknik i skolor

Teknik i skolan
Varje dag så används det olika sorters teknik i både förskolor och i vanliga skolor. Med hjälp av datorer, surfplattor och diverse program så kan man göra undervisningen lättare och mer anpassningsbar för olika elevers behov. Flera projekt där yngre elever har fått använda sig av teknik som läromedel har dessutom visat sig vara mycket framgångsrikt. Tekniken hjälper alltså både lärare och elever att förenkla inlärningen och många anser även att det är viktigt att barn lär sig att hantera teknik tidigt i livet då det är något som de kommer att använda sig mycket av under livets gång. Teknik i skolan är alltså något som gynnar lärandet och som många ser positivt på.

Teknik i hemmet


Vi använder dagligen teknik i hemmet, teknik som man kanske inte ens tänker på faktiskt är teknik. Att slå kranen på morgonen för att ta sig ett glas vatten. Att sätta på tvättmaskinen för att göra rent sina smutsiga kläder. Att sätta på kaffebryggaren för att få sig en kopp nybryggt kaffe för att piggna till. Alla dessa vardagliga saker är en sorts teknik. Skulle man ta bort all teknik från sitt vardagliga liv så skulle man i princip leva som man gjorde förr. Utan elektricitet, rinnande vatten och värme i huset.

Tekniken hjälper oss alltså väldigt mycket i vardagen. Den gör så att saker och ting fungerar, saker som vi egentligen bara tar för givet att det ska fungera. Utvecklingen rör sig dessutom hela tiden framåt, och det ska bli riktigt spännande att se vad framtidens teknik har att erbjuda.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Jorden
Teknik
Byggnadsverk
Människan
Sport
Jorden