Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Söker du häftiga naturupplevelser? Stanna i Sverige!

Publicerad 22 apr 2021
Det är inte alltid som man vare sig kan eller har råd att åka utomlands på semestern. Ibland kanske man vill se något annat över helgen och att då lägga tid och pengar på att åka utomlands är inte särskilt effektivt, som tur är finns det riktigt häftiga ställen att uppleva hemma i Sverige.
Det finns riktigt häftiga upplevelser i Sverige. Man behöver inte åka till tropiska länder långt bort. Det finns imponerande vattenfall, fantastiska sandstränder och riktiga urskogar här på hemmaplan. Djurlivet måste också anses vara fascinerande om man ser det med en utlännings ögon. Älgar, renar, bävrar och små minkar. Allt på en och samma plats, och oftast med en fantastiska bakgrund.

En semester på hemmaplan kan dessutom dra iväg på utan att planera så mycket, kanske har man vunnit på casino online och vill fira med en kort tur ute i naturen för sig själv.

Att uppleva i Skåne


En av de platser som man ska besöka när man är i Skåne är Söderåsens nationalpark. Här finns det massor att se - urskog, dramatiskt landskap och spännande växter och djur. Det går till exempel att hitta nejonöga. Denna ca 16 cm långa asätande rundmun är en udda syn. Bokskogen brer ut sig över sprickdalen och erbjuder både insekter och andra växter mycket död ved att ta näring ur, så ta dig tid att uppleva de minsta detaljerna för att få ut det mesta ur besöket.

Fantasieggande natur i Västergötland


I naturreservatet Brobacka som ligger strax utanför Alingsås hittar man ett område med imponerade jättegrytor, både i storlek och antal. Man har hittat cirka 40 st jättegrytor, från någon decimeter i diameter upp till 18 m. Hur de skapades är inte helt fastställt, men det finns en stark teori om att det handlar om att grus och småstenar tillsammans med vatten har gröpt ur dem. Den omgivande naturen är dramatisk och kuperad och det finns fascinerande växter som kambräken att titta lite närmare på.

Närkes dolda spricksjöar


För den som är intresserad av att utforska ett orört område från vattnet är Dovrasjöarna någon mil sydväst om Kumla ett givet mål. Tre långsmala sjöar med några hundra meter emellan ligger dessa sjöar nedsänkta med dramatiska klippor runt. Det finns ingen bilväg ända fram utan det gäller att ha en lätt flytfarkost som man kan bära en bit för att kunna njuta av naturen här. Har man gott om tålamod, är morgonpigg och kan sitta tyst länge kan man ha turen att se bävern bada och jobba.

Sveriges äldsta skog söder om Dalälven


Bara två mil från Stockholm central ligger en riktig urskog. I Tyresta nationalpark är de äldsta barrträden runt 400 år gamla och har fått stå orörda trots urbaniseringen runt omkring. För den som besöker huvudstaden kan ett besök i den här lugna pärlan vara en välkommen paus. År 1999 eldhärjades området kraftigt och nu kan man vandra i den brandmärkta skogen och se hur den återhämtar sig och vilka växter som trivs.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik