Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Så blir man en cool miljöhjälte

Publicerad 24 mar 2022
Det finns nog ingen som har missat att vår jord behöver vår hjälp för att överleva så länge som möjligt. Människans miljöpåverkan på jorden är stor och vår konsumtion och hur vi lever påverkar i hög grad hur vår jord mår. “Ingen kan göra allt men alla kan göra något” är ett ganska känt ordspråk och det stämmer in i de flesta sammanhang.

När vi slänger skräp i sopstationer och i en avfallscontainer är det viktigt att man slänger rätt saker på rätt plats, det vill säga att man har sorterat sina sopor. Man kan också fundera på om det man ska slänga verkligen behöver slängas. Det kanske kan återanvändas till något annat. Det finns även val i vardagen man kan göra som är skonsamma för miljön.

Bli en miljöhjälte du också


Återvinn! Det mesta kan återvinnas, inte bara pantburkar. Släng till exempel inte gamla kläder eller strumpor som är lite slitna i en avfallscontainer. Samla istället allt i en påse och när den är full kan man gå till närmaste butik som har insamling och lämna den där. Då kan någon annan få nytta av de kläder man inte själv längre vill ha.

Att äta mer vegetarisk mat är också ett sätt att slå ett slag för miljön. De flesta klarar av att äta vegetarisk kost ett par gånger i veckan. De här dagarna kan man istället frossa i pannkakor, hallomiburgare, soppor och gnocchi med tomatsås. Det finns massor av vegetarisk mat som är fantastisk god.

Lämna bilen hemma så ofta man bara kan är verkligen ett tips om man vill hjälpa till att rädda jorden. Välj istället kollektivtrafiken för att minska utsläppen. Kan man gå eller cykla så är det ännu bättre. Dels så går man för en bättre hälsa och välmående men också för en bättre miljö. Det blir en win-win situation.

Att köpa hem tygpåsar i olika läckra färger och mönster och helt skippa plastpåsarna när man handlar, är ett utmärkt sätt att bli en miljöhjälte på. Plast är en riktig miljöbov och i vissa länder har man till och med förbjudit plastpåsar helt och hållet. Att välja tygpåsar betyder också att man sparar pengar, det är nämligen ganska dyrt med plastpåsar och de håller inte så länge.

Shoppa mindre


Visst är det kul att shoppa, det är det många som tycker och självklart ska man få göra det. Det kan dock vara bra att fundera på vad man shoppar och om man verkligen har behov av det man handlar. Ska man på en fest kanske kompisen har en klänning eller skjorta man kan låna. Eller så kan man leta efter kläder i en second hand butik, någons skräp blir ofta någon annans skatt.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden