Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Rymden

Rymdstationen Mirs krock

Publicerad 21 aug 2015
Besättningen på den ryska rymdstationen Mir var riktigt illa ute när en obemannad rymdfarkost kolliderade med dem och slog hål i väggen.
Året var 1997 och boven i dramat var Progress, en 7 m lång och 7 ton tung rymdfarkost som användes för att leverera förnödenheter till Mir (och som fortfarande används för transporter till Internationella rymdstationen). De tre i besättningen skulle prova att docka Progress manuellt, för att se om det i framtiden skulle gå att slippa det dyra automatiska dockningssystemet Kurs. Här nedan syns rymdstationen Mir, som den såg ut 1997, och rymdfarkosten Progress.
Från Mir styrde nu kosmonauten Vasily Tsibliyev Progress med joysticks. En monitor visade vad en kamera monterad på Progress filmade, men i monitorn var det svårt att urskilja Mir och det var även svårt att avgöra vilken hastighet Progress närmade sig med. För sent insåg Vasily att Progress närmade sig med för hög fart. Farkosten brakade rakt in i Mir, skadade en solpanel, gjorde hål i väggen och försatte Mir i ett långsamt spinn.

Det var nu strömavbrott, Mir roterade och luften pyste långsamt ut. Under stor dramatik - det var ett tag oklart om de överhuvudtaget skulle överleva - lyckades besättningen försegla den modul av Mir som var skadad, få tillbaks strömmen och stoppa Mirs rotation.

I den skadade Spektr-modulen skönk så småningom trycket till vakuum och den förblev förseglad ända tills Mir avvecklades och läts brinna upp i atmosfären 2001. Några månader efter olyckan genomförde två kosmonauter en "rymdpromenad" inuti modulen för att undersöka skadorna och dra några kablar.

I filmen finns riktiga bilder på kollisionen, närmare bestämt filmat av en kamera riktad mot Vasilys monitor (klippet startar och stoppar automatiskt vid den utvalda delen.). Bilderna visar Spektr före och efter kollisionen.
Annons
Annons
Liknande
Senaste
Sport
Jorden
Människan
Byggnadsverk
Djur
Jorden