Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Mind control – framtiden inom gaming?

Publicerad 24 jun 2021
Teknik har blivit en viktig del av spelvärlden. Under åren har vi sett episk utveckling och stora genombrott i teknik som används i TV- och datorspel.

Det senaste och mest orörda området – och som fortfarande nästan känns som fantasi eller science fiction - är mind control. Det är faktiskt inte ett nytt koncept eftersom forskare har forskat mycket om det inom andra områden, men när det gäller TV- och datorspel är tekniken ännu i sin linda.

Nyligen har dock många spelutvecklare börjat använda en ganska ny och kompakt mind control-enhet med namnet NextMind. Den gör att du kan använda din hjärna som en spelkontroll, och det fungerar verkligen! Men är det spelets framtid?

Hur fungerar det?


NextMind är en liten icke-invasiv enhet som läser signalerna i hjärnans syncentrum. När du tittar på en bild på en skärm överför dina ögon bilden till syncentrum. Syncentrum genererar elektromagnetiska signaler som NextMind läser. Enheten överför sedan i realtid signalerna till datorn. Du kan därmed styra program i datorn med enbart din hjärna, såsom att trycka på knappar eller flytta objekt på skärmen.

Sedan är frågan om tekniken kan användas för att spela TV- och datorspel? Ja, det kan den! Nyligen har flera videospelsutvecklare och youtubers skapat sina egna spel med kontroller kopplade till den här nya mind control-enheten och de kunde faktiskt styra sin karaktär helt och hållet med sina tankar. Föreställ dig att du spelar Minecraft och tänker på ett vitt hus, och så börjar din karaktär att bygga ett. Eller att sätta igång en kombination av färdigheter och förmågor i World of Warcraft Classic som inte ens är möjlig med något WoW Classic account.

Men mind control-enheter som denna är fortfarande i ett tidigt skede av utvecklingen och det finns mycket arbete kvar att göra. Men det öppnar upp en helt ny dimension för både spelutvecklare och spelare. Människor spelar redan VR-spel med hjälp av mind control-enheter.

Det finns begränsningar för hur mycket mind control-enheten kan göra åt gången. Du måste till exempel välja att fokusera på att antingen döda en fiende eller att springa för livet. Och även om du fokuserar på en sak, missar den ibland.

Det finns dock en enorm potential i mind control-spel, redan i detta tidiga stadium av utvecklingen. Kanske dröjer det inte länge för vi kan spela med vår hjärna.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik