Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Legendariska målvakter genom tiderna

Publicerad 22 jul 2021
Det är mycket som hänger på dem ute på fotbollsplanen och i skarpa situationer kan just deras insats innebära skillnaden mellan vinst och förlust. Som ett ankare står de i målet, redo att slänga och kasta sig efter skruvar och straffar. För att nå toppen som fotbollsmålvakt krävs det minst sagt fysisk och mental styrka. Men vilka är då de allra bästa målvakterna som fått oss att hoppa upp och ner av glädje och ändra våra bet i sista minuten? Talangerna är många och det är svårt att endast nämna några, men här kommer i alla fall en snabbtitt på tre av tidernas bästa målvakter och deras prestationer på planen.

4. Edwin van der Sar


Med sina 1,97 meter är det kanske inte så många som förväntade sig att se Edwin van der Sar (översta bilden) flyga genom luften, men när han väl lyfte från marken under sina verksamma år fanns det få saker som kunde stoppa honom. Den karismatiske nederländaren från Voorhout gjorde sin debut i Ajax under säsongen 1990/1991 och det stod klart från början att det var något speciellt med den gänglige målvakten. Han gick tidigt från klarhet till klarhet i sin tidiga karriär genom att bland annat vinna trippla nationella mästerskap med landslaget och Champions League 1995 vilket gav honom det välförtjänta ryktet som dåtidens bästa europeiska målvakt. Under tiden i Ajax hann han spela 226 matcher där han även lyckades klämma in ett mål som straffskytt. År 1999 signade han för Juventus och gjorde historia som klubbens första icke italienska målvakt innan han styrde kosan mot de brittiska öarna och klubbarna Fulham och Manchester United. Hans började spela för the Red Devils 2005 och satte bland annat klubbrekord i att hålla nollan under flest antal minuter och hjälpte även klubben att kamma hem en Champions Leagueseger innan han år 2011 slutligen bestämde sig för att lägga målvaktshandskarna på hyllan.

3. Peter Schmeichel

En annan gammal United-legend med ett otroligt imponerande track-record är Peter Schmeichel från grannlandet Danmark. Denna dansk/polska målvakt född 1963 har utsetts till världens bästa målvakt två gånger; 1992 och 1993, och ligger ständigt bland toppnamnen över tidernas bästa målvakter. Han inledde sin karriär i danska Brøndby IF där det tidigt stod klart att han hade en gudabenådad målvaktstalang. Det skulle dock dröja tills 1991 då han började spela för Manchester United innan han blev en internationellt erkänd målvaktsstjärna. Sedan dess har han i princip varit med och vunnit alla titlar värda sina namn, och med United vann han den stora trippeln: Premier League, FA-cupen och självklart Champions League. Det verkar dessutom som att talangen ligger i generna då Peters son, Kasper Schmeichel, började spela i Manchester City som ungdomsproffs redan 2002 innan han slutligen hamnade i Leicester City och även det danska landslaget.

2. Oliver Kahn

Denna krutdurk från Tyskland må ha gjort sig känd för sitt temperament, men det går sannerligen inte att sticka under stolen med hans enorma talang och nästintill magiska sätt att kunna läsa av spelet. Kahn, som av olika anledningar gått under smeknamnet vulKahn, fick chansen att visa sin begåvning redan under hans unga år i det lokala klubblaget Karlsruher SC där han spelade innan han år 1994 värvades till stjärnklubben Bayern München. Kahn gick från klarhet till klarhet och fick sin första chans i landslagstruppen redan år 2000, även om detta blev något av en besvikelse då tyskarna åkte ut redan i gruppspelet. Han skulle däremot ha bättre tur nästa gång, 2002, då han fick bära lagkaptensbindeln och vara med om att ta laget hela vägen till finalen. Samma år utsågs han till hela VM:s bästa spelare och kammade samma år hem titel ”världens bästa målvakt” för tredje året i rad. Och vem glömmer väl hans avgörande drömräddning i Champions League-finalen mot Valencia 2001 som gav Bayern München guldet?

1. Gianluigi Buffon

Denna spänstige italienare rankades i topp av fotbollsfans världen över i en färsk omröstning vilket är föga förvånande. Denna otroligt reflexsnabbe målvakten från Rom är med sina 176 landskamper en fullständig ikon i Italien och har utsetts till Serie A:s bästa målvakt hela tolv gånger och världens bästa målvakt fem gånger. Han inledde sin proffskarriär i full fart som 17-åring för Parma AC 1995. Laget mötte då Milan, och Buffon skapade stora rubriker då han lyckades hålla nollan mot legender som George Weah och Roberto Baggio. Det där med att hålla nollan höll i sig och Buffon är innehavare av världsrekordet för just detta i Serie A med 12 matcher i rad. I hela 21 år har han stått i den italienska landslagsburen, mellan 1997 och 2018, och kan skryta med meriter som 11 titlar i Serie A, VM-guld, EM-silver och att ha kammat hem UEFA-cupen. Tack vare sin talang och karisma är han idag en husgud i många italienska hem.

Det är med andra svårt, om inte omöjligt att utse världens absolut bästa målvakt, och listan över tidernas största talanger kan göras hur lång som helst. En sak som är säker är dock att både van der Sar, Schmeichel, Kahn och Buffon är och förblir sporthjältar – både i sina klubblag och i respektive landslag.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden