Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

Japan - mer än bara sushi

Publicerad 23 jul 2021
Japan är ett mytomspunnet land. Här hittar man häftiga ninjor, toaletter som öppnar och stänger locket automatiskt och som också tvättar och torkar rumpor, caféer med de mest oväntade teman (kela eller skeda med en annan gäst, bli serverad av en robot eller få sällskap av ugglor), men också den självklara sushin, musik och konst.

Japan anses också vara världens centrum för högteknologi och det är här som kryptovalutan anses ha uppstått, men därom tvistar de lärde. Klart är dock att Bitcoin skapades 2009 av Satoshi Nakamoto, och att han har påstått sig vara en medelålders man, boendes i Japan. Om han ens är en man, eller i själva verket en hel grupp av människor, och vilken nationalitet han, eller eventuellt de, har, diskuteras fortfarande.

Syftet med valutan var i huvudsak att förenkla betalningar på internet och där har man lyckats. Att investera i kryptovaluta i allmänhet, Bitcoin inkluderat, kräver att man avsätter tid till att läsa på innan man får grepp om hur det fungerar, men även den helt oinsatte kan enkelt köpa bitcoin för att genomföra ett köp över nätet. Det går snabbt, är säkert och kräver ingen förkunskap.

I Japan gäller Yen


Befinner man sig i Japan så gäller där i första hand kontanter, men med Yen i plånboken kan du köpa de mest fantastiska, innovativa saker.
  • Vad sägs om fyrkantiga vattenmeloner? De är ju enklare att förvara så. Har vi sådana här hemma och hur har jag i så fall kunnat missa det?
  • Smör i form av läppbalsam. Hur smidigt som helst. Tänk att slippa kladdiga smörknivar, framförallt om du är på picknick, eller när barnen vill bre sina mackor själva.
  • Gel för enkel ögonbrynstatuering säljs i kosmetiska butiker, men däremot får du inte bada i japanska pooler om du har riktiga tatueringar eftersom man anser att vattnet då blir orent.
  • Och ska du resa till Japan, så glöm inte din deo hemma. Deodorant finns nämligen inte att köpa där, eftersom Japaner inte svettas som vi.
Nätet är fullt av artiklar i stil med “saker som bara japaner gör” och det finns såklart en anledning till det. Traditioner är viktiga i Japan och man vårdar dem. Lika ofta som vi inte förstår dem, fascineras vi av dem.

Och för att knyta ihop texten med rubriken, så bör det väl påpekas att “sushi” inte betyder “rå fisk”. Namnet (som betyder ungefär “sur”) syftar istället på vinägern som tillsätts till riset. Rå fisk, utan ris, heter sashimi.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden