Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

Fem fakta om Jokern som du kanske inte känner till

Publicerad 24 sep 2019
Jokern. Kanske den mest beryktade och fruktade superskurken i DC:s universum och förmodligen hela serietidningshistorien. Han har varit med i otaliga Batman-filmer, seriealbum, TV-serier och videospel, och han lyser snart upp våra skärmar igen i den kommande, helt fristående filmen, Joker.

Filmen är en alternativ ursprungshistoria om den ikoniska superskurken, där Joaquin Phoenix får bära det illvilliga leendet i sin debut som brottslighetens egen clownkung. Eftersom premiären närmar sig med stormsteg, tänkte vi att det skulle vara passande att plöja igenom lite fakta som du kanske inte känner till om Batmans ärkefiende ...

Luke Skywalker har lånat ut sin röst till honom i över 20 år


Han kanske är mest känd för sina bataljer med lasersvärd i Star Wars, men alla är inte medvetna om Mark Hamills framgångsrika och lysande karriär som röstskådespelare. Hans tveklöst mest avgörande och hyllade roll är den som röst åt Jokern, som han först porträtterade i Batman: The Animated Series, redan 1992. Det här var dock inte bara någon engångshändelse; Hamill innehar det officiella rekordet för den som spelat Jokern längst i karaktärens historia.

Sedan den första insatsen 1992 har Hamill bidragit med sin distinkt kacklande och raspiga, smått psykotiska röst, till andra animerade Batman-filmer, som Mask of the Phantasm, och videospel som Arkham-serien. Han har dock hängt upp sina clownskor sedan dess.

Jokern är känd för att inte ha något ”riktigt” namn


Samtidigt som han är välbekant för de flesta under sitt smeknamn, Jokern, är han känd för att inte ha något ”riktigt” namn. Förvirringen kring detta härrör från det faktum att ingen kan komma överens om en sann ursprungshistoria för karaktären. Den kommande Joker-filmen avslöjar dock det ”riktiga” namnet på mannen som senare blev Jokern, nämligen Arthur Fleck. Det är ganska anmärkningsvärt, eftersom det enda andra ”officiella” namnet som någonsin har associerats med Jokern innan denna film är Jack Napier, som han hette i Tim Burtons film Batman från 1989. Den filmen gjorde stor succé och namnet blev för alltid associerat med Jokern, men trots det har serietidningarna avhållit sig från att ge honom ett "riktigt" namn.

Även om han saknar ett riktigt namn, passar smeknamnet alldeles utmärkt för hans karaktär. Med en vinkning till det mest fascinerande kortet i kortleken, erinrar hans handlingar och sättet han tänker på ganska mycket om spel, där utfallen är allt annat än förutsägbara.

Hans berömda utseende i The Dark Knight designades av Heath Ledger


Heath Ledger vann en postum Oscar för bästa manliga biroll för sin ikoniska insats som Jokern i The Dark Knight, men han förtjänar också en del av äran för den Oscarsnominering som filmen fick för bästa smink. Ledger tog metodskådespeleriet till nästa nivå när han själv plockade up vitt clownsmink och kosmetika från olika apotek, och sminkade sig fram till den distinkta Joker-looken. Make up-teamet fick därefter till uppgift att återskapa hans ”look” inför varje inspelningsdag.

Han har haft en sidekick kallad Gaggy


När du tänker på Jokerns sidekick, är det förmodligen Harley Quinn som ploppar upp i huvudet. Jokerns ursprungliga sidekick var emellertid en liten, psykotisk clown kallad Gagsworth A. Gagsworthy, eller Gaggy. Han gjorde sin debut i nr. 186 av Batman 1966, och återuppstod senare i Gotham City Sirens.

Innan han blev den beryktade skurkens sidekick jobbade Gaggy på cirkus, där han tvingades bli clown efter att hans balansakt inte lyckades roa publiken. Fylld av harm och förbittring gick han med i Jokerns gäng, där hans roll var att stå för underhållningen medan Jokern planerade nya brott. Efter att ha blivit ersatt av Harley Quinn, försökte han hämnas för att krossa henne.

Han har påverkat serie- och popkulturen i årtionden


Jokern är allmänt erkänd som serietidningsvärldens första riktiga superskurk alltsedan sitt första inspel som Batmans ständige fiende i nr. 1 av Batman 1940, och har påverkat alla hörn av serie- och popkulturen i årtionden. Han har haft ett inflytande på såväl spelfilmer som animerade filmer, samt videospel och TV-serier, och genom åren har hans upptåg, strategier och galna citat inspirerat andra superskurkar och karaktärer. Man tror till exempel att Punishers citat, "Du är bara en dålig dag från att bli mig," är en replik som inspirerats av Jokerns berömda uttalande i The Killing Joke: "En dålig dag är allt som krävs för att göra den friskaste mannen i livet galen".Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Byggnadsverk
Sport
Sport
Sport
Teknik
Rymden