Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

De häftigaste uråldriga spelen som spelas än idag!

Publicerad 15 feb 2022
Numera lanseras nya spel varje dag, och då ofta digitala sådana. Fast några av de spel som inte är digitala är de bästa. Men det inte många vet är att de ibland spelats sedan flera hundra år sedan.

Många inser inte att de har en del historiska, uråldriga, föremål i hemmet. Även om de köpte dessa föremål för bara en dag sedan i en leksaksbutik, så kan man sätta sig med sina föräldrar utan att behöva förklara hur man spelar spelen. Många av dessa har till och med rest jorden runt och trots att utgivaren kanske är från en del av världen så kan originalet kommit från en helt annan del.

Schack


I dag kommer schackbrädet i alla sorters storlekar och former - från magnetiska miniatyrpjäser med ett bräde i storleken av en koppunderlägg till 4D-varianter i glas. Men det äldsta schackbrädet som någonsin har hittats är daterat från 1100-talet och har handsnidade pjäser i elfenben från valrossar och tänder från valar. Det tros faktiskt ha kommit från Norge.

Från det äldsta schackspelet från 1100-talets Norge till 2000-talets bräden i glas och stål så är alla vanliga varianter (det vill säga exklusive 4D-varianten) av schackbrädet detsamma med samma regler och pjäser. Med 16 svarta och 16 vita spelpjäser som i turordning spelas ut på de vita och svarta 64 spelrutorna på jakt efter den andres kung.

Poker


Kortleken som vanligtvis ligger i skräplådan, bokhyllan eller garderobsskåpet med alla andra sällskapsspel, med sina 52 färgglada kort är egentligen en av de äldsta underhållningarna och mest variationsrika lekar som någonsin har funnits. Det finns hundratals variationer på hur man kan underhålla med en kortlek. Ett av dessa är poker, som har en rik historia med många teorier, myter och rykten om vart spelet egentligen uppstod först.

Det finns många olika spekulationer om vart det fyrfärgade spelet egentligen uppkom från men hittills har ingen kunnat vara helt säker. En av dessa teorier spekulerar i att poker egentligen är en gradvis förändrad version av ett kinesiskt domino som spelades runt 900 f.Kr. En annan teori är att poker kommer från det franska spelet poque då spelen i sig har så många likheter. Men än har det inte kunnat beslutats om vart spelet egentligen kom till och spelades först.

Fia med knuff


Det färgglada spelet som många i Norden kommer ihåg från sin barndom är egentligen inte så skandinaviskt som man först kan tro. Med dess fyra spelare med varsin färg och varsitt näste med fyra pjäser var vinner den som först hinner få alla sina pjäser runt brädet en hel gång och en gång efter det för att kunna gå i mål. Men om fia med knuff inte kommer från Norden kan många dra parallellen till den brittiska versionen ludo, men även det skulle inte stämma då spelet egentligen är en mycket förenklad version av det indiska spelet pachisi.

Pachisi spelades till och med under 1600-talet och pjäserna var olika de träpjäser som används i fia med knuff. Dessa var bikupeformade pjäser som vanligtvis var av kristall eller snäckskal och spelplanen var av vävd bomull och sammet i form av ett kors. Det är inte många som inser att de har en bit indisk historia i sitt hem från tiden då brittiska imperiet ockuperade landet.

Mahjong


Ett spel som inte har ändrats genom årens lopp - ända sedan 1644-talet i Kina och sedan det först introducerades i västvärlden under 1800-talet - är mahjong. Brickspelet testar inte bara spelarnas strategiska tänkande utan även hur väl man kan knyta an med sina medspelare för att sedan bästa dem i spelats andra runda. Mahjong är ett spel som alla kanske inte har hemma då det är kräver mer engagemang än schack och mer av ett pokerfejs än poker.

Spelet har 144–152 vackert utsmyckade brickor och spelas vanligtvis med fyra spelare. Det spekuleras fortfarande om att det är mahjong som inspirerade till kortspelet rummy, vilket är som en förenklad version av brickspelet.

Omedveten historia i skräplådan


Det är som sagt inte många som inser historien hos dessa spel som de har hemma i skräplådan eller garderobsskåpet. Det finns dessutom otroligt många fler spel med en fantastisk historia och som genom tiderna har ändrats ytterst lite. Det finns en hel värld av spel som har influenser av varandra men de ståtligaste originalspelen finns fortfarande stolta kvar i både butiker och där hemma.

Vare sig ens favoritspel som liten har en rik historia om att först ha spelats bland visa män och kvinnor i Indien för att sedan haft brittiska soldater som förälskat sig i dess vackra färger och kamratskapliga jargong, är historien en del av spelet.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden