Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
I samarbete med Pirjo Vasama

De fem bästa tidsfördriven när du har tråkigt

Publicerad 27 feb 2020
Även om ordet ”tråkigt” bär med sig en inneboende negativ konnotation är det inte alls bara av ondo att faktiskt ha lite tråkigt ibland. Enligt forskning kan en aktivitet som består av att göra ingenting och bara stirra rakt ut i luften faktiskt föra med sig åtskilliga positiva effekter. Man blir exempelvis mer kreativ då hjärnan får utrymme och tid att utveckla kreativa tankar och föreställningar. En studie från 2011 visar att du dessutom får mer empati av att ha tråkigt vilket i sin tur gör att du agerar på ett mer sympatiskt sätt, exempelvis genom att skänka pengar till välgörande ändamål. Avslutningsvis visar forskning från University of East Anglia att en tråkig stund leder till att du blir lugnare i såväl kropp som själ. I synnerhet om du väljer att titta ut på naturliga omgivningar under din ”trista” stund istället för att stirra ner i mobilen som många av oss ju gör när vi har en stund till övers. Om du trots det ovanstående ändå inte känner dig manad att faktiskt tillåta dig själv ha tråkigt och hellre vill aktivera och stimulera dig kommer här fem av våra bästa tidsfördriv för att motverka tristessen.

Spela spel


Dra igång ett gäng vänner och spendera eftermiddagen med att spela klassiker såsom Trivial Pursuit eller Monopol. Den tävlingslystne som någon gång har förlorat sig i ett spel i jakten på vinst känner igen det fokus som spelglädjen för med sig vilket är motsatsen till att ha tråkigt. Är du solo finns andra spel som du kan spela alldeles själv som patiens, Wordfeud eller poker och/eller något annat spel som faller dig i smaken och som stimulerar hjärnan på en sajt som exempelvis Maria Poker.

Organisera garderoben


Den japanska ordningsexperten Marie Kondo gjorde nyligen stor succé med sin serie på Netflix där hon förespråkade ordning och reda, och att endast behålla föremål i ditt hem som ”spark joy”. En tråkig stund behöver inte nödvändigtvis endast fyllas med nöje, du kan även göra nytta genom att organisera garderoberna där hemma. Röj ut allt, gärna i sällskap av en vän som kan ge smakråd och en push i rätt riktning, och sortera, färgkoordinera och skänk påsar till välgörenhet.

Ta tid för dina vänner


Livspusslet kan vara svårt att få ihop till och med för den mest tidseffektiva. De som drar det kortaste strået när det gäller vår tid och uppmärksamhet är inte sällan vännerna efter att alla vardagsbestyr och måsten tagits omhand. Nästa gång du har tråkigt rekommenderar vi därför att du skriver en lista på tre vänner som du inte talat med på ett tag och prioriterar ett innerligt telefonsamtal till var och en där du kollar läget.

Kolla film


Investera en stund i att kolla på film nästa gång du har tråkigt – förslagsvis någon av filmerna som omfattas av filmsajten IMDB:s lista över världens 10 bästa filmer. På så vis får du en stunds underhållning samtidigt som du jobbar på dina cineastiska kunskaper.

Laga storkok

Matlagning är en underbar aktivitet att förlora sig i när en har tråkigt, speciellt när du passar på att utforska nya recept och måste koncentrera dig extra mycket för att få till det. Förslagsvis kombinerar du nytta med nöje och satsar på ett långkok (mustig högrevsgryta eller pulled pork exempelvis) som får puttra länge på spisen och som sedan genererar matlådor för resten av veckan.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden