Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons

6 bästa platserna att besöka i Lund

Publicerad 26 jan 2023
Studentstaden Lund är inte bara ett mysigt ställe att besöka för den som studerar. Lund som ligger nära Malmö har mycket att erbjuda och flera spännande sevärdheter oavsett om man gillar mer stillsamma aktiviteter eller lärorika utflyktsmål.

Även fast Lund kanske inte räknas med som en av Sveriges största städer, finns här mycket att upptäcka och därför kan det vara värt att bo här några nätter för att få en riktigt avkopplande resa utan stress. Med längre tid att spendera i Lund har man även möjlighet att besöka platser lite utanför staden, samt kanske även boka in en dag i Malmö för ännu fler äventyr.

Man kan hitta ett passande boende i Lund via bostadshub och enkelt jämföra olika val för att hitta ett bra alternativ. Så vilka saker får man absolut inte missa under besöket i Lund? Här kan man läsa mer om de 6 bästa platserna att besöka.

1. Botaniska trädgården i Lund


Botaniska trädgårdar finns det gott om i Sverige. Men ett alternativ som hamnar högt upp på listan över Sveriges vackraste trädgårdar är den i Lund. Parken består av ett område på hela 8 hektar och där man har möjligheten att strosa igenom både vackra lundar, planteringar och även besöka någon av trädgårdens 9 växthus.

Här varieras mer vanliga växter med träd och buskar som inte finns på särskilt många platser. Bland dessa hittar du kakaoträd, brödfruktträd och även bananträd. Letar man efter en stillsam aktivitet som passar hela familjen är Botaniska trädgården i Lund ett måste att besöka.

2. Domkyrkan i Lund


Den mycket vackra Domkyrkan i Lund är ett av stadens stora kännetecken och särskilt de 55 meter höga tornen som man kan se över hela staden. Denna Domkyrka räknas som Sveriges mest besökta och här har man också möjlighet att boka in en helt guidad visning om man är väldigt intresserad av att lära sig mer om kyrkans historia.

Domkyrkan i Lund har varit öppen sedan år 1145 för allmänheten. Arkitekturen, kyrkans krypta och även barnvänliga historier om trollet Finn gör Domkyrkan i Lund till en underhållande plats att besöka även om man tar med sig barnen.

3. Lunds universitet och Lundagård


Om det är någonting som oftast Lund symboliseras med är det universitetet och området däromkring som kallas för Lundagården. Här kan man strosa runt bland fina byggnader och känna på energin från områdets alla studenter.

Lundagården ligger mitt i staden och är därmed mycket enkel att komma till. Dessutom är det högst troligt att man måste ta sig igenom området om man ska besöka flera andra populära platser i Lund. Så här kan man bocka av även en vistelse på universitetsområdet om man ändå är i krokarna. Vart fjärde år anordnas också det mycket populära eventet Lundakarnevalen och är en stor del av Lunds historia.

4. Friluftsmuseum


I Lund finns ett mycket populärt Friluftsmuseum som är värt ett besök. Runt Lund kan man planera in dagsvandringar eller längre turer om så önskas och Sveriges södra områden är välbesökt av många som uppskattar aktiviteter utomhus.

Friluftsmuseet är en del av museet Kulturen som också ger besökaren en inblick i Lunds kulturhistoriska resa. Kulturen är ett område på hela två kvarter och består av flera äldre byggnader och hus från 1930-talet. Här anordnas bland annat flera olika utställningar och flera aktiviteter som är barnanpassade.

5. Saluhallen i Lund


När det är dags att få lite mat och dryck i magen finns det inget bättre ställe att besöka än Saluhallen i Lund. Här trängs flera olika mindre restauranger, barer och försäljare där man kan testa på en varierad smakupplevelse från jordens alla hörn.

Här kan man också hitta allting som behövs för picknicken i parken eller stanna till för en snabb kaffe och kanelbulle. Bara upplevelsen att besöka Saluhallen i Lund är det inte mycket som slår om man har ett brinnande intresse för mat.

6. Skissernas museum


Ett annat mycket spännande museum som man kan besöka under vistelsen är Skissernas museum, som också fick pris som “Årets museum” år 2019. Här kan man ta del av en enorm samling skisser, förlagor till kända konstverk och modeller. Museets kollektion av skisser räknas som världens största och är därför bara det värt ett besök och inträdesavgift.

Bland utbudet av skisser hittar man kända namn som Diego Rivera, Sigrid Hjerten och Henri Matisse. Det fantastiska utbudet av konst gör detta till en mycket välbesökt plats i staden, där man också har alla förutsättningar i världen att lära sig någonting nytt.

Museet är också anpassat för barn och håller regelbundet i aktiviteter som söndagsverkstad, familjevisning och även sommarkonstskola. För lite äldre besökare kan man boka in guidade turer, delta i spännande och givande föreläsningar, artist talks och även medverka i skapande verkstad. Har man ett öga för konst är Skissernas museum ett måste att besöka.

Ska man spendera flera dagar i staden är det också bara en kort tågresa ner till Malmö som bjuder på ännu fler spännande platser att besöka. Man kan inte annat än säga att Lund är en riktig pärla i Skåne som är ett måste att boka av på att-göra-listan.Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden