Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Annons

5 sevärdheter som du bör se i USA

Publicerad 18 mar 2022
USA har länge varit ett av svenskarnas favoritresmål. Med allting ifrån stora och pulserande städer till vackra sandstränder så bjuder USA på någonting som passar för alla, och i och med att USA äntligen har öppnat sina gränser igen efter pandemin så är det nu möjligt att återigen besöka landet.
Idag så är det väldigt enkelt att ta sig till USA från Sverige. Det går direktflyg från Arlanda och Köpenhamn direkt till New York, Chicago, och Los Angeles vilket gör det väldigt smärtfritt att resa, även om flygresorna är rätt långa.

Innan du reser gäller det dock att du har koll på några grejer. Till följd av pandemin så krävs det, i skrivande stund, att du kan uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis samt att du kan visa upp ett negativt coronatest som tagits precis innan din avresa. Detta kan komma att förändras inom en snar framtid, men se till att du undersöker detta på förhand.

En sak som är densamma som innan pandemin är dock att du behöver ett ESTA. För oss svenskar så behövs det inte något turistvisum för att komma in i landet, men du behöver ett beviljat och giltigt ESTA för inresa till USA. Ett ESTA är enkelt att få och det krävs bara att du svarar på några frågor i ett formulär. Detta är sedan helt elektroniskt och kopplas ihop med ditt person- och passnummer, så du behöver inte oroa dig för att hålla reda på några extra papper i samband med din resa. Även om handläggningstiden är relativt kort så är det ändå en bra idé att skicka in din ESTA ansökan i god tid innan avresa.

Det är populärt med roadtrips


På grund av att USA är ett land byggt och utformat efter bilen så är det smidigaste sättet att ta sig runt genom att hyra en bil. Det är därför också mycket populärt med roadtrips för att möjliggöra sightseeing på många olika platser. Att välja en kust att köra upp och ner är väldigt populärt och är ett roligt sätt att se landet på. Se dock till att du har bokat din bil i förväg eftersom det annars kan bli svårt att hyra en på flygplatsen.

Med det praktiska ur vägen kan vi nu gå vidare till att redogöra för 5 sevärdheter som du verkligen borde besöka under din resa till USA.

New York


Även om New York kan verka som ett relativt självklart tips så går det inte att komma ifrån att det är en fantastisk plats att besöka. Staden är enorm och det finns någonting som kan intressera alla. Sevärdheter som Brooklyn Bridge och frihetsgudinnan är självklara val, men New York är också en fantastisk stad att bara vandra runt i. Med fantastiska restauranger i olika prisklasser så har staden verkligen gjort sig förtjänt av sin titel som det absoluta matmeckat i USA, och för den som tycker om kultur och konst finns det enorma möjligheter att gå på museum och musikal. New York är ett verkligt måste, oavsett om du har varit där tidigare eller inte.

Florida


Ett annat populärt resmål bland svenskar är Florida. Det går regelbundet charterplan till Miami från Europa, vilket gör att det är väldigt överkomliga priser. Väl på plats i Florida så finns det en hel del olika saker att se och göra.

Här hittar vi en rad olika nöjesparker vilket är perfekt för de som har barn, och stränderna i Florida är också berömda för sin storlek och sitt varma vatten. För den som vill få sig en naturupplevelse utöver det vanliga så kan man åka på alligatorsafari i Everglades nationalpark.

Yosemite Nationalpark


USA:s äldsta och populäraste Nationalpark hittar vi i nordöstra Kalifornien. Hit tar du dig enklast med hjälp av en hyrbil från Los Angeles. Yosemite är världsberömt främst för sina dramatiska bergformationer, där världens största vertikala bergvägg El Capitan står i fokus. Här kan man gå på guidade hikingturer och det finns goda möjligheter att hyra stugor att övernatta i. Yosemite liknar ingenting som går att hitta i Sverige och kommer garanterat att ge dig minnen för livet.

Grand Canyon


En annan oförglömlig naturupplevelse kan man hitta i ett besök till Grand Canyon. Den enorma formationen har gröpts ut av coloradofloden under tusentals år och har skapat en otroligt häftig ravin. Här finns det goda möjligheter att bara stanna och ta in omgivningen, eller boka en helikoptertur för att få sig en fantastisk överblick över det enorma flodsystemet. För den som är lite mer våghalsig går det också att paddla kanot längs floden eller boka en forsränningstur, någonting som garanterat kommer sätta igång pulsen. Hit når du enkelt med en hyrbil från Las Vegas, nästa sevärdhet på vår lista.

Las Vegas


Även om Las Vegas kanske inte är någonting för alla så behöver du inte ha ett intresse för spel för att hitta underhållning i "sin city". Det första man tänker på när man tänker på Las Vegas är alla de enorma casinon som kantar stadskärnan. Här kan man besöka kända platser från olika filmer, men det finns också goda möjligheter till shopping från exklusiva varumärken. Det hålls också regelbundet konserter med stora och välkända artister, någonting som kan vara värt att kolla upp i förväg. För den sportintresserade finns det nu även möjligheten att titta på NHL-laget Vegas Golden Knights, och att titta på en hockeymatch i mitten av en öken är en lite märklig, men väldigt rolig upplevelse.Annons
Annons
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden