Världens 7 nya underverk

Publicerad 24 maj 2012 i Byggnadsverk


Av antikens sju underverk är alla utom Cheops pyramid borta. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundations satte därför igång en omröstning för att ta fram världens sju nya underverk. Organisationen valde ut 200 kandidater och över 100 miljoner röster togs in via internet och telefon för att 2007 kora de sju vinnande underverken. Det ska dock nämnas att listan fått kritik eftersom man kunde rösta hur många gånger man ville och att vissa länder kampanjade för sina kandidater. Världsarvsorganisationen UNESCO hör till dem som tagit avstånd från listan. Detta till trots, är New7Wonders Foundations lista än så länge den bästa kandidaten till ”världens sju nya underverk”. De nya underverken är här rangordnade efter sin häftighet.

7. Colosseum, Italien

Colosseum Colosseum var Romarrikets största amfiteater (öppen arena med publikplatser på flera sidor) och är än idag dess kanske mest kända symbol. Arenan byggdes mellan åren 72 och 80 e.Kr. efter order av kejsare Vespasianus. Färdigställandet av Colosseum firades med en familjedag av djurhetsningar, avrättningar och blodiga gladiatorstrider. Colosseum fortsatte användas för dessa aktiviteter under hela antiken, för att under medeltiden i stället användas som kyrkogård, verkstäder och bostad. Colosseum skadades svårt i en stor jordbävning 1349, då hela yttre delen av södra sidan kollapsade. Colosseum är idag en symbol för avskaffandet av dödsstraffet och upplyses i guld varje gång det upphävs någonstans i världen.

6. Taj Mahal, Indien

Taj Mahal Taj Mahal är ett mausoleum (överdrivet stort gravmonument) byggt av stormogulen Shah Jahan åt sin tredje fru Mumtaz Mahal. Taj Mahal byggdes mellan åren 1632 och 1653 och består, förutom av själva huvudbyggnaden, av några omgivande mindre hus och trädgårdar. Det mesta är byggt i vit marmor och designen är influerad av persisk, turkisk och indisk arkitektur. Taj Mahal är ett riktigt stort mausoleum, med minareter som är över 40 m höga och en huvudbyggnad som är över 60 m hög. Den mest spektakulära delen av underverket är den jättelika kupolen, men även den rikt dekorerade exteriören och interiören är imponerande.

5. Kristus frälsaren (Cristo Redentor), Brasilien

Kristus frälsaren, Cristo Redentor Denna välkända staty av Jesus står på det 700 m höga berget Corcovado och blickar ut över Rio de Janeiro. Kristus frälsaren, som består av cement täckt av en bergart kallad täljsten, är 30 m hög och står på en 10 m hög piedestal. Underverket är långt ifrån världens högsta staty, men en av de mest kända. Kristus frälsaren finansierades genom en insamling gjord av katolska kyrkan i Brasilien, vilka ville ha en kristen symbol i Rio de Janeiro. Efter diskussioner om bland annat ett kors, föll valet av symbol på Jesus med utsträckta armar, vilket är en symbol för fred. Kristus frälsaren byggdes mellan åren 1922 och 1931. År 2008 träffades underverket av blixten och fick genomgå vissa reparationer.

4. Chichen Itza, Mexiko

Chichen Itza Chichen Itza var en stor stad på Yucatánhalvön (där meteoriten som dödade dinosaurierna eventuellt slog ned) bebodd av mayafolket. Staden började etableras på 600-talet och på 900-talet blev den en regional centralstad som kontrollerade det mesta av Yucatánhalvön. Som mest hade staden någonstans runt 30 000 invånare. Runt 1200-talet började Chichen Itza minska i betydelse och storlek och i samband med européernas intåg i Centralamerika övergavs den så småningom. Idag är Chichen Itza en ruinstad med många imponerande byggnader. På bilden ovan syns den centrala delen av detta underverk, men det finns även massor av mindre byggnader längre söderut. Den mest kända byggnaden är Kukulkan-templet, som är 30 m högt. Uppe till vänster i bild syns en bollplan med en stor åskådarläktare och till höger ses ett krigartempel omgivet av massor av stenpelare.

3. Petra, Jordanien

Petra Jordaniens mest besökta turistattraktion är en stad som närmast liknar något ur en Star Wars-film. Stadens mest spektakulära egenskap är nämligen att den är uthuggen ur de omgivande bergens sandsten. Petra etablerades någon gång före vår tideräkning till arabfolket nabatéernas huvudstad. Genom deras förmåga att spara det vatten som passerade området under översvämningar kunde platsen bli till en oas i öknen. Som mest bodde runt 3 000 människor i Petra. Staden avfolkades till största delen under 300-talet, möjligtvis på grund av en jordbävning som skadade Petras vattenförsörjning. Underverket består av över 800 olika strukturer, inklusive byggnader, gravar, tempel och gator. De flesta strukturerna ligger inom en area av 600 gånger 600 m, men att uppleva allt på platsen tar flera dagar.

2. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu Machu Picchu är en välbevarad kvarlämning från inkafolket. Detta underverk består av ruiner på en bergskam 2 430 m.ö.h. i Peru. Machu Picchu byggdes troligtvis som någon form av egendom åt inkafolkets ledare, men kan ha huserat så många som 750 personer. Den dominerande byggnadsstilen är staplade stenblock, vilka passar i varandra med imponerande noggrannhet. Denna byggstil användes till alla byggnader, men även för att lyfta upp terrasser ur de branta bergssidorna och därmed göra dem odlingsbara. Machu Picchu byggdes under inkafolkets storhetstid på 1400-talet, men övergavs i samband med spanjorernas invasion på 1500-talet. Idag har en tredjedel av byggnaderna i Machu Picchu återbyggts, och detta arbete fortskrider än.

1. Kinesiska muren, Kina

Kinesiska muren Den kinesiska muren är en samling murar och vallar, samt rester av murar och vallar, med en sammanlagd sträcka av 626 mil i norra Kina. Muren började byggas på 600-talet f.Kr och förstärktes och förändrades fram till 1600-talet. Dess funktion var främst att skydda Kina från invaderande folkslag från norr. Från början bestod muren av kortare segment som främst skyddade olika kinesiska stater från varandra, men när kejsare Qin Shi Huang på 200-talet f.Kr. enade Kina beordrade han att de murar som delade hans rike skulle rivas, samt att kvarvarande murar skulle förenas till en enda lång mur längs Kinas nordliga gräns. Under byggandet av den kinesiska muren dog så många som tiotusentals, kanske hundratusentals, människor. Underverket byggdes av det som fanns tillgängligt lokalt, så en del sträckor bestod av sten och andra av trampad jord. Under århundradena som följde byggde vissa dynastier (härskarsläkter) på muren, medan andra lät den vara. En sista stor uppfräschning fick kinesiska muren under Mingdynastin (åren 1368 till 1644). Mycket av den mur som funnits har idag eroderat bort eller rivits. Till exempel finns väldigt lite kvar av den som byggdes under Qin Shi Huangs tid. Däremot är mycket av muren från Mingdynastin kvar, och runt Beijing är flera avsnitt av den renoverade till turisternas förtjusning. Det finns en seglivad diskussion angående om den kinesiska muren kan ses från rymden eller inte. Svaret är att detta underverk faktiskt kan ses med en kikare eller en kamera med zoomobjektiv från en rymdstation i omloppsbana och kanske, vilket några astronauter som varit på rymdstationer hävdar, med blotta ögat under perfekta förhållanden. Underverket kan dock inte ses från månen, varken med kikare eller blotta ögat.


Världens 8 häftigaste slott

Publicerad 20 sep 2012 i Byggnadsverk

Det finns tusentals häftiga och vackra slott i världen, och vi har valt ut de åtta mest enastående. Läs mer >>

Special: Norges 7 häftigaste platser

Publicerad 16 sep 2012 i Jorden

Vårt kära grannland Norge slår oss med hästlängder när det gäller spektakulär natur. Läs mer >>

Världens 7 häftigaste vattenfall

Publicerad 2 sep 2012 i Jorden

På sin väg till havet rinner vattnet över stock och sten - och nedför stup. Läs mer >>

Världens 6 farligaste flygplatser

Publicerad 26 aug 2012 i Teknik

Ungefär var fjärde människa är flygrädd, och tittar man på dessa flygplatser är det inte så konstigt. Läs mer >>

Världens 15 största länder

Publicerad 25 aug 2012 i Människan

Världens största länder sträcker sig över hela kontinenter och innehåller natur av alla slag. Vilka är de? Läs mer >>

Världens 15 häftigaste byggnader

Publicerad 14 aug 2012 i Byggnadsverk

Tänk om alla byggnader kunde vara lika fantasifulla som dessa - världens coolaste hus. Läs mer >>

Världens 20 fulaste byggnader

Publicerad 10 aug 2012 i Byggnadsverk

Följ med på en resa bland smaklöshet och gråbetong i denna lista över världens fulaste byggnader. Läs mer >>

Special: De 7 mest minnesvärda OS-ögonblicken

Publicerad 7 aug 2012 i Sport

Vad passar bättre så här i OS-tider än att återuppleva spelens mest minnesvärda ögonblick? Läs mer >>

Världens 15 rymdstationer

Publicerad 6 aug 2012 i Teknik

Äventyr, olyckor och politik har präglat utvecklingen av världens rymdstationer. Läs mer >>

Världens 5 häftigaste robotar

Publicerad 29 juli 2012 i Teknik

De senaste decennierna har vi människor börjat skapa maskiner med artificiell intelligens – robotar. Läs mer >>

Världens 12 knäppaste sporter

Publicerad 24 juli 2012 i Sport

Sporter är ganska egendomliga sysselättningar när man tänker efter. Och några är mer idiotiska än andra. Läs mer >>

Världens 15 bästa sångare

Publicerad 18 juli 2012 i Underhållning

Här har du dem - världens bästa sångare genom tiderna!
Läs mer >>

Världens 6 häftigaste väderfenomen

Publicerad 9 juli 2012 i Jorden

Ibland leder de komplicerade förhållandena i atmosfären till extrema fenomen. Läs mer >>

Världens 10 mest avlägsna platser

Publicerad 23 juni 2012 i Jorden

Det finns fortfarande platser på jorden som är väldigt isolerade eller otillgängliga. Läs mer >>

Special: De 12 häftigaste nattbilderna på jorden

Publicerad 16 juni 2012 i Jorden

Vill man få ett nytt perspektiv på världen ska man se den lite från ovan. På natten. Läs mer >>

Världens 12 snabbaste djur på land

Publicerad 7 juni 2012 i Djur

Usain Bolt kan slänga sig i väggen. Här är djuren som springer snabbast på land. Läs mer >>

Världens 10 bästa komedier

Publicerad 4 juni 2012 i Underhållning

"Smaken är som baken" säger man. Här är dock 10 komedifilmer som de flesta verkar älska. Läs mer >>

Världens 15 rikaste länder

Publicerad 3 juni 2012 i Människan

Ja, vi har det faktiskt ganska bra i Sverige. Kolla in topplistan över de rikaste länderna i världen. Läs mer >>

Världens 10 bästa filmer

Publicerad 31 maj 2012 i Underhållning

Har du sett alla dessa gamla och moderna klassiker? Om inte så borde du göra det snarast! Läs mer >>

Världens 6 snabbaste flygplan

Publicerad 28 maj 2012 i Teknik

Människan har alltid varit fascinerad av att flyga, och inte bara högt. Läs mer >>

Världens 7 nya underverk

Publicerad 24 maj 2012 i Byggnadsverk

Av antikens sju underverk är alla utom Cheops pyramid borta. Därför utsågs 2007 världens sju nya underverk. Läs mer >>

Världens 7 underverk

Publicerad 18 maj 2012 i Byggnadsverk

Som hjälp till resande greker på 300-talet skrevs flera reseguider, varav en innehöll en lista på sju saker man inte fick missa. Läs mer >>

Världens 25 konstigaste djur

Publicerad 13 maj 2012 i Djur

Vi älskar djur och kan inte sluta förundras över alla märkliga former som livet kommer i. Kolla in dessa ovanliga och annorlunda djur! Läs mer >>

Äldre artiklar >>
Hitta
Startsidan
Arkiv
Om
Om oss
Kontakta oss
Följ oss
Facebook
Twitter
RSS
© 2012 Världens Häftigaste.
Det häftigaste från hela världen.
Bilder, filmer & fakta.
Denna hemsida använder cookies.