Start      Jorden      Rymden      Människan      Djur      Teknik      Byggnadsverk      Sport      Sverige      Topplistor     
 
 
Byggnadsverk

Världens 15 häftigaste byggnader

Publicerad 14 aug 2012
De flesta byggnader i världen ser egentligen väldigt tråkiga ut. Särskilt när man jämför dem med skapelserna på denna lista. Tänk om alla kunde vara lika fantasifulla som dessa coola hus - världens 15 häftigaste byggnader.

15. Longaberger Companys huvudkontor i Newark, USA

Longaberger Company är ett amerikanskt företag som tillverkar handgjorda korgar i trä. Deras bäst säljande korg fick stå modell när företagets huvudkontor byggdes i Newark, Ohio, 1997. Företagets grundare och dåvarande VD David Longaberger ville att alla företagets byggnader skulle vara formade som korgar, men förslaget röstades ner efter hans död 1999.

14. Casa de Pedra em Fafe, Portugal

Casa de Pedra em Fafe, eller "stenhuset i Fafe", är en stuga som har byggts mellan fyra stora stenbumlingar i Fafe-bergen i Portugal. Det Flintstones-liknande huset har fungerat som ett avskilt semesterhus sedan 1974, men drar idag till sig så många besökare att den senaste ägaren valde att flytta för att få vara ifred.

13. Robot Building i Bangkok, Thailand

Arkitekten bakom oestetiska Elephant Building i Bangkok (kolla in listan över världens fulaste byggnader) har även designat denna, betydligt coolare, byggnad i samma stad. Retro-roboten färdigställdes 1986 och inrymmer huvudkontoret för en bank. Designen skulle reflektera 80-talets datorisering av bankväsendet.

12. 8 Spruce Street i New York, USA

8 Spruce Street är en 76 våningar hög skyskrapa på Manhattan i New York som designats av den originella arkitekten Frank Gehry. Det tillknycklade tornet invigdes 2011 och innehåller en skola på bottenplan, sjukhuslokaler samt nästan 900 lyxiga hyreslägenheter.

11. Ray and Maria Stata Center i Cambridge, USA

Frank Gehry har också ritat dessa universitetsbyggnader i Cambridge, Massachusetts. Husen invigdes 2004 och innehåller bland annat laboratorium och klassrum. Både Gehry och byggföretagen som konstruerade husen blev senare stämda av universitet (MIT) eftersom de sneda byggnaderna hade börjat började spricka och läcka.

10. Aoyama Technical College i Tokyo, Japan

I västra Tokyo står denna futuristiska byggnad som för tankarna till robotleksakerna Transformers. Huset tillhör en teknisk högskola och färdigställdes 1990 efter ritningar av arkitekten Makoto Sei Watanabe, som enligt uppgift använder datorer och matematiska algoritmer för att skapa sina verk.

9. Kubuswoningen i Rotterdam, Nederländerna

I Rotterdam finns 39 av dessa svårmöblerade hus, byggda 1977. Arkitekten tog helt enkelt ett vanligt fyrkantigt hus och lutade det 45 grader. Likadana kubhus, fast bruna, finns även i den holländska staden Helmond.

8. Ripley's Odditorium i Branson, USA

I Branson, Missouri, finns denna krackelerade byggnad. Huset inhyser ett Ripley's Believe It or Not!-museum som ställer ut udda och ovanliga saker. Museibyggnaden är tänkt att reflektera en stor jordbävning som inträffade i området 1812.

7. Ripley's Odditorium i Niagara Falls, Kanada

Många av Ripley's museer runt om i Nordamerika är spektakulära temabyggnader, och allra häftigast är Ripley's Odditorium i Niagara Falls, Ontario. Byggnaden föreställer Emire State Building som har ramlat omkull, med King Kong ståendes på taket.

6. Central Library Parking Garage i Kansas City, USA

Central Library i Kansas City, Missouri, har utan tvekan ett av världens mest unika parkeringsgarage. Ena väggen av bibliotekets garage utgörs av 22 bokryggar som är nästan 8 m höga och 3 m breda.

5. EMP Museum i Seattle, USA

I den här förvridna metallklumpen i Seattle finns Experience Music Project Museum, ett musik- och science fiction-museum. Även den här byggnaden designades av arkitekten Frank Gehry, som dock har fått utstå en del kritik för sin unika skapelse. Vissa Seattle-bor kallar museibyggnaden "The Hemorrhoids".

4. Dancing House i Prag, Tjeckien

Dancing House kallas ett vridet hus i Prag som byggdes mellan 1992 och 1996. Det designades av den kroatisk-tjeckiska arkitekten Vlado Milunic i samarbete med Frank Gehry (som nu har fyra hus med på listan). Byggnaden, som består av två olikartade delar, döptes från början till Fred and Ginger av Gehry, eftersom han tyckte den påminde om ett dansande par.

3. Sharp Centre for Design i Toronto, Kanada

När universitet i Toronto behövde byggas ut kom arkitekten Will Alsop på den här innovativa och prisbelönta lösningen. Den nya universitetsbyggnaden är placerad uppe i luften ovanför det gamla campushuset, uppstöttad på smala pelare i olika färger som liknar pennor.

2. Krzywy Domek i Sopot, Polen

Krzywy Domek, eller Crooked House på engelska, byggdes 2004 och är en del av ett köpcentrum i den polska staden Sopot. Inspiration till det krokiga huset fick arkitekterna från illustrationer av den polske sagobokstecknaren Jan Marcin Szancer och den svenske grafikern Per Dahlberg.

1. Crazy House i Da Lat, Vietnam

Hang Nga Guesthouse, eller "Crazy House" som det också kallas, är ett litet pensionat i Vietnam som öppnades 1990. Den surrealistiska trädstugan var från början ett personligt projekt av den vietnamesiska arkitekten Dang Viet Nga, som lade så mycket pengar på huset att han tvingades öppna det för allmänheten för att kunna betala sina skulder. Även insidan på Hang Nga Guesthouse är lika galen som utsidan, med nästan enbart handgjord inredning. Motsvarande 200 till 500 kr kostar det, beroende på rum, att sova en natt i världens häftigaste byggnad.
 
 
Liknande
Senaste
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Människan
Människan
Jorden
Teknik
Jorden
Byggnadsverk
Jorden
Rymden
Människan
Människan
Byggnadsverk
Rymden
Människan