Sveriges 25 landskap
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Människan

Sveriges 25 landskap

Publicerad 31 dec 2016
Sverige är indelat i landskap. Detta får vi lära oss tidigt i skolan - ändå är det få som på rak arm kan komma ihåg samtliga landskap i vårt land. Därför har vi sammanställt en lista på alla de 25 landskapen i Sverige, från norr till söder, med kort fakta om varje.

Under medeltiden var många landskap i Sverige som egna små länder med egna lagar och kungar eller hövdingar. Idag har landskapen ingen politisk eller administrativ betydelse, till skillnad från Sveriges 21 län (vars gränser dock ibland sammanfaller med landskapens). Trots detta har landskapen en officiell ställning - de har egna vapen, de är hertigdömen för kungafamiljemedlemmar, de ritas ut på kartor, de används i media och vid turistmarknadsföring. Många landskap har en egen dialekt, historia och kultur, och många av oss identifierar sig med vissa landskap.

Sveriges landskap brukar grupperas i tre landsdelar - Norrland, Svealand och Götaland - namn som vanligtvis hörs i väderrapporter. Här under ser du en karta över alla 25 landskap i Sverige, där landskapen i Norrland är bruna, landskapen i Sveland gula och landskapen i Götaland blå. Under landskapskartan följer en lista med kort fakta om varje landskap, inklusive bild på landskapsvapen och information om landskapsdjur och landskapsblomma (vilken landskapsblomma ett landskap har är ibland omtvistat). Här är Sveriges 25 landskap!

1. Lappland

Yta: 108 561 km2 [1]
Invånare: 91 877
[2]
Befolkningstäthet: 0,85 inv/km2
Största stad: Kiruna
Landskapsblomma: Fjällsippa
Landskapsdjur: Fjällräv
Lappland är Sveriges nordligaste och i genomsnitt kallaste[3] landskap. Här finns den mest spektakulära naturen i landet, med höga fjäll och riktig vildmark. Landskapet är också landets största - Lappland utgör nästan en fjärdedel av hela Sveriges yta. Lappland delas mellan Norrbottens och Västerbottens län,  och de flesta "lapplänningar" identifierar sig med länet de bor i snarare än landskapet. Bilden visar Lapporten nära Abisko.

2. Norrbotten

Yta: 26 829 km2 [1]
Invånare: 194 002
[2]
Befolkningstäthet: 7,2 inv/km2
Största stad: Luleå
Landskapsblomma: Åkerbär
Landskapsdjur: Lavskrika
Norrbotten är det ostligaste landskapet i Sverige. Norrbotten fick delvis sina gränser år 1810 när dåvarande Västerbottens län delades till två län och senare även landskap. Västerbotten delades efter att Sverige år 1809 förlorat Finland inklusive en del av dåvarande Västerbotten till Ryssland. Bilden visar den mäktiga Storforsen längs Piteälven.

3. Västerbotten

Yta: 15 538 km2 [1]
Invånare: 217 719
[2]
Befolkningstäthet: 14 inv/km2
Största stad: Umeå
Landskapsblomma: Kung Karls spira
Landskapsdjur: Storspov
Landskapet Västerbotten ligger, trots namnet, längs Sveriges ostkust. Det missvisande namnet kommer från att det ursprungliga landskapet Västerbotten, som fram till år 1809 alltså bestod av nuvarande Norrbotten och en del av Finland, låg väster om det historiska landskapet Österbotten i Finland. Bilden visar linbanan mellan Örträsk och Mensträsk - världens längsta linbana för passagerartrafik.[11]

4. Jämtland

Yta: 33 800 km2 [1]
Invånare: 114 004
[2]
Befolkningstäthet: 3,4 inv/km2
Största stad: Östersund
Landskapsblomma: Brunkulla
Landskapsdjur: Älg
Jämtland är Sveriges näst största landskap och ett välbesökt turistmål tack vare Åre och andra vackra fjällområden. År 1963 utropades Republiken Jamtland - ett humoristiskt men också allvarligt kultur- och marknadsföringsprojekt som var en protest mot dåtidens politik som avfolkade landskapet. Republikens nuvarande president är trubaduren Ewert Ljusberg. Bilden visar Tusenmetersliften i Åre.

5. Ångermanland

Yta: 19 444 km2 [1]
Invånare: 131 121
[2]
Befolkningstäthet: 6,7 inv/km2
Största stad: Örnsköldsvik
Landskapsblomma: Styvmorsviol
Landskapsdjur: Bäver
Landskapet Ångermanland har nästan formen av en triangel och en kust som till stor del utgörs av Höga kusten (bilden) som efter senaste istiden gjort en landhöjning på flera hundra meter. Ångermanlands landskapsvapen består av tre laxar och finns bland annat på Norrlands Gulds burkar och flaskor.

6. Härjedalen

Yta: 12 533 km2 [1]
Invånare: 9 747
[2]
Befolkningstäthet: 0,78 inv/km2
Största stad: Sveg
Landskapsblomma: Fjällviol
Landskapsdjur: Brunbjörn
Härjedalen är det landskap i Sverige med minst invånare och lägst befolkningstäthet. Härjedalen är också det landskap i landet som har minst "störstastad" - Sveg med endast 2 543 invånare i tätorten år 2015.[4] Härjedalen har också högst medelhöjd - halva landskapets yta ligger mer än 650 m.ö.h.[5] Bilden visar Härjedalens högsta berg Helags.

7. Medelpad

Yta: 6 792 km2 [1]
Invånare: 125 113
[2]
Befolkningstäthet: 18 inv/km2
Största stad: Sundsvall
Landskapsblomma: Gran
Landskapsdjur: Skogshare
Medelpad är kanske mest känt för Sundsvall, men också för att Sveriges "mittpunkt" ligger här. Mittpunkten togs fram år 1947 av Stockholms högskola genom att man klippte ut en styv karta av Sverige där Öland och Gotland hade flyttats in mot fastlandet. Sedan flyttade man en nål under kartan tills den balanserade, och då satt nålen på berget Flataklocken i Medelpad. Platsen är idag ett turistmål utmärkt med skylten "Sveriges geografiska mittpunkt".

8. Hälsingland

Yta: 14 270 km2 [1]
Invånare: 130 335
[2]
Befolkningstäthet: 9,1 inv/km2
Största stad: Hudiksvall
Landskapsblomma: Tall eller lin
Landskapsdjur: Lodjur
Enligt en annan mätning, denna gång av Lantmäteriet, ligger Sveriges mittpunkt i Hälsingland. Om man från mittpunkten på en linje mellan Sveriges nordligaste och sydligaste punkt drar en linje i öst-västlig riktning, och sedan tar ut mittpunkten på denna, ja då hamnar man nära tätorten Ytterhogdal i Hälsingland (Ytterhogdal har för övrigt ett intressant läge då det ligger i landskapet Hälsingland, Härjedalens kommun samt i Jämtlands län). Bilden visar det karaktäristiska berget Järvsöklacken nära Järvsö.

9. Gästrikland

Yta: 4 215 km2 [1]
Invånare: 152 019
[2]
Befolkningstäthet: 36 inv/km2
Största stad: Gävle
Landskapsblomma: Liljekonvalj
Landskapsdjur: Tjäder
Gästrikland är Norrlands sydligaste och minsta landskap. Landskapets kust drabbas, tillsammans med Hälsinglands och Upplands kust, relativt ofta av snökanoner - stråk av kraftiga snöfall som sveper in från havet. Bilden visar det som landskapet kanske är mest känt för - Gävlebocken.

10. Dalarna

Yta: 29 002 km2 [1]
Invånare: 277 628
[2]
Befolkningstäthet: 9,6 inv/km2
Största stad: Borlänge
Landskapsblomma: Blåklocka eller ängsklocka
Landskapsdjur: Berguv
Landskapet Dalarna är känt för många saker, som dalahästar, dalmasar, dalkullor, Vasaloppet, Siljan, Sälen, Idre, Falu rödfärg, Falu koppargruva, falukorv, Kalle Moreus... Ja, Dalarna kan det där med marknadsföring. Det hjälper såklart också att Dalarna är ett av Sveriges mer natursköna landskap. Fotot är taget i Sundborn.

11. Värmland

Yta: 18 033 km2 [1]
Invånare: 314 593
[2]
Befolkningstäthet: 17 inv/km2
Största stad: Karlstad
Landskapsblomma: Skogsstjärna (duvkulla)
Landskapsdjur: Varg
Värmland är mest känt för sin omtyckta dialekt som i allmänhet anses glad och mysig. Annars brukar landskapets namn dyka upp i vargdebatter - en del av Sveriges vargar bor nämligen i de värmländska skogarna. Bilden visar Karlstad flygplats, prydd med kommunens logotyp.

12. Uppland

Yta: 12 738 km2 [1]
Invånare: 1 572 796
[2]
Befolkningstäthet: 123 inv/km2
Största stad: Stockholm
Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsörn
Uppland är Sveriges "plattaste" landskap bortsett från Öland och Gotland. Uppland är nämligen det landskap på fastlandet som har den lägsta högstapunkten - 113 m.ö.h.[6] Uppland är också det landskap i Sverige med flest invånare, främst tack vare att norra halvan av Stockholm ligger här. Uppsala, omgiven av Uppsalaslätten, är dock den största staden som ligger helt inom landskapets gränser. Bilden visar Västerbron i Stockholm som går mellan Uppland och Södermanland.

13. Västmanland

Yta: 8 404 km2 [1]
Invånare: 305 512
[2]
Befolkningstäthet: 36 inv/km2
Största stad: Västerås
Landskapsblomma: Mistel
Landskapsdjur: Rådjur
Västmanland utgörs i princip av två olika delar - Mälardalens bördiga slätter samt Bergslagens skogar. Bergslagen är ett vagt avgränsat geografiskt område som delvis ligger i nordvästra Västmanland och där en för Sverige viktig gruvnäring började växa fram under medeltiden. Fotot är taget i Arboga.

14. Södermanland

Yta: 8 343 km2 [1]
Invånare: 1 301 028
[2]
Befolkningstäthet: 156 inv/km2
Största stad: Stockholm
Landskapsblomma: Vit näckros
Landskapsdjur: Fiskgjuse
Södermanland, eller Sörmland, innehåller bland annat södra halvan av Stockholm och är det landskap i Sverige med högst befolkningstäthet. Den största tätorten som ligger helt inom Södermanland är Södertälje. Södermanland är precis som sin norra granne Uppland relativt platt, och de två landskapen var de sista som reste sig ur havet vid landhöjningen efter senaste istiden. Bilden visar Gripsholms slott utanför Mariefred.

15. Närke

Yta: 4 120 km2 [1]
Invånare: 205 291
[2]
Befolkningstäthet: 50 inv/km2
Största stad: Örebro
Landskapsblomma: Gullviva
Landskapsdjur: Hasselmus
Närke är Svealands minsta landskap och känt för sin charmigt "gnälliga" dialekt. "Gnällbältet" börjar någonstans vid Närkes västra gräns och sträcker sig österut en bit in i Västmanland och Södermanland. En stor del av Närke utgörs av den uppodlade Närkeslätten. Här ligger ett av landskapets mindre vackra landmärken - Kumlaanstalten (bilden).

16. Dalsland

Yta: 3 790 km2 [1]
Invånare: 49 718
[2]
Befolkningstäthet: 13 inv/km2
Största stad: Åmål
Landskapsblomma: Förgätmigej
Landskapsdjur: Korp
Dalsland ligger vid gränsen mot Norge och är ett kanske ett av Sveriges mer anonyma landskap. Här finns bara en större tätort - Åmål, med 9 373 invånare i tätorten 2015.[4] Filmen Fucking Åmål  är kanske det som Dalsland är mest känt för, även om den spelades in i Trollhättan i Västergötland. Bilden visar en av slussarna i Håverud, nedanför den häftiga akvedukten som leder Dalsland kanal över Upperudsälven.

17. Bohuslän

Yta: 4 528 km2 [1]
Invånare: 294 977
[2]
Befolkningstäthet: 65 inv/km2
Största stad: Göteborg
Landskapsblomma: Skogskaprifol eller vildkaprifol
Landskapsdjur: Knubbsäl
Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och innefattar Sveriges västra kust från dess landgräns mot Norge ner till, och inklusive en del av, Göteborg. Den största staden helt inom Bohusläns gränser är Uddevalla. När man talar om "västkusten" är det främst delen inom Bohuslän man menar, och här finns gott om klippor, salta bad, tång, maneter och charmiga småstäder. Bilden är tagen i Smögen.

18. Västergötland

Yta: 16 709 km2 [1]
Invånare: 1 309 670
[2]
Befolkningstäthet: 78 inv/km2
Största stad: Göteborg
Landskapsblomma: Ljung
Landskapsdjur: Trana
Västergötland är Sveriges näst folkrikaste landskap, främst eftersom det omfattar större delen av Göteborg. Den största staden helt inom landskapets gränser är Borås. I Västergötland finns Västgötaslätten (bilden) - ett åkertäckt slättland som utgör de centrala delarna av landskapet. Här finns också Västgötabergen - några av Sveriges få platåberg, bland annat Kinnekulle med sina 306 m.ö.h.[7] Västgötabergen är alltså inga svindlande alptoppar, utan de är mest kända för sina lager av sedimentära bergarter som kröns av flacka toppar av hård diabas.

19. Östergötland

Yta: 10 055 km2 [1]
Invånare: 443 663
[2]
Befolkningstäthet: 43 inv/km2
Största stad: Linköping
Landskapsblomma: Blåklint
Landskapsdjur: Knölsvan
Öster om Västergötland ligger - just det - Östergötland. De två landskapen har dock ingen landgräns mot varandra, utan åtskiljs av Vättern. Även Östergötland kan stoltsera med en slätt - Östgötaslätten med sina åkrar sträcker sig tvärs över landskapet och omges av skogigare marker i norr och söder. Här finns två av landets tre stora "-köping", nämligen Norrköping och Linköping. Bilden visar Vadstena slott.

20. Småland

Yta: 29 390 km2 [1]
Invånare: 742 346
[2]
Befolkningstäthet: 25 inv/km2
Största stad: Jönköping
Landskapsblomma: Linnea
Landskapsdjur: Utter
Sveriges tredje stora "-köping" - Jönköping - ligger i landskapsgrannen Småland som är Svealands största och Sveriges tredje största landskap. Småland sträcker sig från östkusten in över hela fyra femtedelar av Sveriges bredd. En stor del av sydsvenska höglandet  ligger i norra Småland och kallas här för småländska höglandet.  I det skogiga och mossiga småländska höglandet ligger all mark minst 200 m.ö.h.[8] och klimatet här påminner om det i södra Norrland[9]. Fotot är taget i Sevedstorp, förebilden till Astrid Lindgrens Bullerbyn.

21. Gotland

Yta: 3 134 km2 [1]
Invånare: 57 391
[2]
Befolkningstäthet: 18 inv/km2
Största stad: Visby
Landskapsblomma: Murgröna
Landskapsdjur: Igelkott
Landskapet Gotland utgörs av "Storön", Fårö, Gotska Sandön samt flera mindre öar. Landskapet har en natur som på många platser skiljer sig markant från övriga Sveriges, vilket främst beror på öns isolerade läge och karga kalkstensgrund. Gotland är populärt bland svenska sommarfirare - ett klassiskt semestermål är vackra tätorten Visby där en stor andel av öns befolkning bor. Bilden visar rauken "Hunden" på Fårö.

22. Öland

Yta: 1 350 km2 [1]
Invånare: 25 350
[2]
Befolkningstäthet: 19 inv/km2
Största stad: Färjestaden
Landskapsblomma: Tovsippa eller ölandssolvända
Landskapsdjur: Näktergal
Öland är Sveriges minsta landskap, samt det med näst minst invånare. Öns största tätort är Färjestaden med bara 5 645 invånare i tätorten 2015[4], vilket gör Färjestaden till den näst minsta "störstastaden" i något landskap efter lilla Sveg i Härjedalen. Trots att Öland ligger så nära Småland skiljer sig de två landskapens natur avsevärt åt. Nästan hela Öland är uppodlat och precis som på Gotland är berggrunden främst uppbyggd av kalksten. Öland är Sveriges plattaste landskap - högsta punkten ligger drygt 50 m.ö.h.[10] På södra halvan av Öland breder Stora alvaret ut sig, vilket är ett stort område med så kallad alvarmark - stäppliknande växtlighet ovanpå plan, mager kalkstensgrund. Bilden visar väderkvarnarna i byn Lerkaka.

23. Halland

Yta: 4 787 km2 [1]
Invånare: 321 636
[2]
Befolkningstäthet: 67 inv/km2
Största stad: Halmstad
Landskapsblomma: Ginst eller hårginst
Landskapsdjur: Lax
I landskapet Halland är större delen av marken längs västkusten uppodlad, medan den mot öster lutar upp mot det skogsbeväxta sydsvenska höglandet. Vid Hallands södra gräns mot Skåne löper Hallandsåsen som blev känd i hela landet när miljöfarliga ämnen förgiftade grundvattnet i samband med byggandet av två järnvägstunnlar. Landskapet är också känt för sina fyra åar Viskan, Ätran, Lagan och Viskan vars namn går att komma ihåg med ramsan laga ni, äta vi  (från söder till norr). På fotot syns Laholmsbukten med sin milslånga sandstrand.

24. Blekinge

Yta: 2 945 km2 [1]
Invånare: 156 253
[2]
Befolkningstäthet: 53 inv/km2
Största stad: Karlskrona
Landskapsblomma: Ek eller kungsljus
Landskapsdjur: Ekoxe
Blekinge är Sveriges näst minsta och näst sydligaste landskap. I norra delen av Blekinge ligger det småländska höglandet och kustområdena i söder består av en blandning av åkrar och lövskog. Kusten är ganska uppbruten och kantas av en skärgård som är störst utanför landskapets största tätort Karlskrona, där fotot är taget.

25. Skåne

Yta: 11 007 km2 [1]
Invånare: 1 301 316
[2]
Befolkningstäthet: 117 inv/km2
Största stad: Malmö
Landskapsblomma: Bok eller prästkrage
Landskapsdjur: Kronhjort
Skåne är Sveriges sydligaste och i genomsnitt varmaste[12] landskap. Det är också ett väldigt uppodlat landskap tack vare sina bördiga lerjordar. Förutom de odlade fälten är landskapet känt för sina horstar - åsar som bildats av jordskorpans rörelser och som är vanligast i Skåne (Hallandsåsen är också en horst). Bilden visar ett rapsfält utanför Svedala.
Referenser
[1]
"Landskap". NE.se. Läst 31 dec 2016.
[2]
[3]
"Lapplands klimat". SMHI. Läst 31 dec 2016.
[5]
"Härjedalens klimat". SMHI. Läst 31 dec 2016.
[6]
"Upplands klimat". SMHI. Läst 31 dec 2016.
[7]
"Kinnekulle". NE.se. Läst 31 dec 2016.
[8]
"Småländska höglandet". NE.se. Läst 31 dec 2016.
[9]
"Zonkartan". Riksförbundet Svensk Trädgård. Läst 31 dec 2016.
[10]
"Ölands klimat". SMHI. Läst 31 dec 2016.
[11]
"Sanningen om världens längsta linbana". Svd. Publicerad 11 juli 2015. Läst 31 dec 2016.
[12]
"Skånes klimat". SMHI. Läst 31 dec 2016.
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons