Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
Annons
Annons
Jorden

Plattgränsen på Island

Uppdaterad 24 juli 2022
Island är en av få platser i världen där man kan se var två kontinentalplattor driver isär.
Gränsen mellan två kontinetalplattor som glider isär kallas för en divergerande plattgräns. De flesta divergerande plattgränser på jorden ligger på havsbottnen, men på Island vandrar plattgränsen mellan den Nordamerikanska plattan och den Eurasiska plattan rakt över hela ön. Plattgränsen är synlig i nationalparken Þingvellir (Tingvalla på svenska) där de isärglidande plattorna mellan sig har lämnat en nedsänkt dal full av sprickor – en så kallad gravsänka (rift valley på engelska).
Bilden ovanför visar Almannagjá-ravinen i Þingvellir. Man kan tro att klyftan på bilden är var plattorna separerar, men riktigt så enkelt är det inte. Översiktligt förklarat så markerar Almannagjá kanten av den Nordamerikanska plattan, medan kanten av den Eurasiska plattan markeras av en annan ravin, Hrafnagjá, en halvmil österut tvärs över den något nedsänkta dalen.[1] Denna dal blir i genomsnitt 7 mm bredare och 1 mm lägre varje år.[1] Vid den senaste stora jordbävningen 1789 sjönk hela dalen 1-2 m.[1]
Þingvellir
Þingvellir är idag ett världsarv, men inte för sin geologi, utan för att Islands parlament, Alþingi (Alltinget på svenska), sammanträdde här mellan år 930 - 1798.[2] Fram till 1262, då Island blev en del av Norge, hölls möten på Lögberg (Lagberget på svenska) – en plats som man tror låg antingen framför eller i Almannagjá.[3] Videon nedan visar mycket av Almannagjá – inget dåligt ställe att hålla riksdag på.
Flera scener i tv-serien Game of Thrones har filmats i Þingvellir.
Annons
Annons
Referenser (och vidare läsning)
[1]
"Geology and tectonics of Þingvellir". Ólafur Ingólfsson, Professor of glacial and Quaternary Geology, University of Iceland, Department of Geology and Geography and Institute of Earth Sciences. Läst 24 juli 2022.
[2]
"History". Thingvellir National Park. Läst 24 juli 2022.
[3]
"Lögberg -the law rock". Thingvellir National Park. Läst 24 juli 2022.
Liknande
Senaste
Rymden
Sport
Människan
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Jorden