Marianergraven - världens djupaste djuphavsgrav
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Jorden

Marianergraven - världens djupaste djuphavsgrav

Publicerad 4 mars 2016
Marianergraven i Stilla havet är platsen där havet är som allra djupast.
Marianergraven ligger öster om Filippinerna och sydöst om Japan. Den är formad som en klyfta, som är ungefär 250 mil lång och 7 mil bred. Dess allra djupaste punkt heter Challengerdjupet, vars djup är någonstans mellan 10 900-11 050 m under havsnivån (mätningar som gjorts är inte helt säkra). Challengerdjupet har besökts fyra gånger; först 1960 av en bemannad farkost, sedan två gånger av två obemannade farkoster och senast 2012 av en bemannad farkost igen.
Marianergraven ligger där Stillahavsplattan glider in under Marianerplattan. Vid denna mötesplats trycks båda plattorna ner, vilket bildar djuphavsgraven. Marianergraven kantas av ögruppen Marianerna, vilken bildats (och fortfarande bildas) av uppstigande magma, vars bildande i sin tur triggas när Stillahavsplattan dyker ner i underjorden.
Farkosten Trieste besökte Challengerdjupet 1960. Inuti fanns Don Walsh och den kände oceanografen Jacques Piccard. Det tog 5 timmar att ta sig ner till botten, och 3 timmar upp igen. En spricka i ett fönster gjorde att de bestämde sig för att lämna botten efter bara 20 minuter. Även om hela farkosten ser ganska stor ut, var det endast den lilla sfären underst som var till för att sitta i.
År 2012 gjorde filmregissören James Cameron, känd för bland annat Titanic, en soloresa till Challengerdjupet i farkosten Deepsea Challenger. Resan gick nu lite snabbare, 2 timmar och 30 minuter ner och 1 timme och 30 minuter upp. Cameron spenderade 2 timmar och 30 minuter på botten, men fick sedan avbryta efter en hydraulisk läcka. Deepsea Challenger var formad som en vertikal ubåt, och precis som med Trieste var det bara en liten kula underst som man kunde sitta i.
Den här filmen visar hur otroligt djupt Challengerdjupet är.
 
 
Liknande
Senaste
Sport
Djur
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk