Jordens flagga
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Jorden

Jordens flagga

Publicerad 3 sep 2015
Jorden har ingen egen flagga, åtminstone ingen som är internationellt erkänd. Men många tycker att det behövs en sådan, och genom åren har flera förslag arbetats fram. Den huvudsakliga anledningen till att jorden anses behöva en egen flagga är att vi människor måste påminnas om att vi delar på den här planeten, vilket land vi än bor i. En jordflagga skulle främst vara användbar i sammanhang som rör fred, miljö och rymdfart. Vi har samlat de mest kända kandidaterna, inklusive årets uppmärksammande flagga av svensken Oskar Pernefeldt.

James William van Kirks "World Peace Flag"

Den amerikanske ministern James William van Kirk designade sin fredsflagga i början av 1900-talet. Han reste sedan jorden runt och propagerade för "människans broderskap och Guds faderskap". På flaggan finns ett vitt band runt jorden som till vänster är uppbrutet i regnbågens färger. Detta ska representera att vi alla är olika men ändå enade i fred. Den Universella fredskongressen som ägde rum årligen mellan 1889 och 1939 antog flaggan som sin officiella.

John McConnells "Earth Day flag"

Fredsaktivisten och miljökämpen John McConnell från USA lanserade "Earth Day" tillsammans med FN år 1969. På dagen, som skulle infalla varje vår, skulle livet på jorden och freden firas. I samband med detta lanserade han också en flagga som fick representera dagen (det finns även andra "Earth Day" runt om i världen). Här visas den senaste versionen av flaggan, vilken innehåller det kända fotografiet The Blue Marble som togs av Apollo 17 år 1972.

James W. Cadles "Flag of Earth"

Ett år senare skapade den amerikanske bonden James W. Cadle sin "Flag of Earth". Flaggan används flitigt av SETI (Search for extraterrestrial intelligence) - projektet som söker efter utomjordiskt liv. Den blå cirkeln representerar jorden, den gula solen och den vita månen.

Förenta nationernas flagga

Förenta nationernas flagga används ibland som en symbol för en enad värld. Även om den egentligen endast representerar FN så är den en stark kandidat till jordens flagga eftersom den innehåller en bild på världen, den symboliserar fred och de flesta känner till den. När NASA planerade månlandningarna på 60-talet fanns det som förslag att använda FN:s flagga istället för USA:s.

Josh Sherringtons flagga

Användaren "thefrek" (Josh Sherrington) på sociala nyhetssajten Reddit presenterade sitt förslag på jorden flagga år 2012, och den fick stor uppmärksamhet på nätet. Flaggan är en stiliserad bild på solsystemet där de himlakroppar vi har närvaro på (jorden och månen) är markerade. Det böjda strecket symboliserar asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Oskar Pernefeldts "The International Flag of Planet Earth"

Svensken Oskar Pernefeldt lanserade i år sin kandidat till jordens flagga och fick enorm uppmärksamhet i medier världen över. De sju cirklarna på flaggan bildar tillsammans en blomma som symboliserar livet på jorden. Ringarna sitter ihop för att visa att vi borde vara enade, och att allt på jorden är sammanlänkat. Den blå färgen representerar vatten, som inget liv skulle vara möjligt utan. Den blå nyansen är speciellt utvald för att se snygg ut i rymden. Oskar berättar: "Jag har undrat länge varför jorden inte har någon flagga. Vi har ju egentligen en lång tradition på jorden av att signalera varifrån vi kommer, t.ex. på skepp ute till sjöss. Men nu kan man säga att vi seglar i andra vatten, det vill säga: ute i rymden. Därför känns det relevant att visa från vilken planet vi kommer". Förutom att flaggan är tänkt att användas när man representerar hela klotet så säger Oskar att den även ska "påminna människor på jorden att vi delar denna planet, oberoende av nationsgränser. Att vi borde ta hand om varandra och planeten vi bor på".
 
 
Liknande
Senaste
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk
Jorden
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Annons