De regnbågsfärgade pärlemormolnen
Start     Jorden     Rymden     Människan     Djur     Teknik     Byggnadsverk     Sport     Sverige     Topplistor    
 
 
Jorden

De regnbågsfärgade pärlemormolnen

Publicerad 2 nov 2014
De vackra men ovanliga pärlemormolnen bildas högt i atmosfären över polartrakterna.
Det är en viss undergrupp av dessa moln som gett dem dess namn, nämligen de som består av ett tunt skikt av homogent små iskristaller. Denna komposition gör att de sprider solljuset i regnbågens alla färger - och glimrar likt pärlemor. Pärlemormoln blir generellt vackrast på Antarktis, som på den översta bilden tagen vid McMurdo Station. Men även länder som Sverige, Norge (mittersta bilden) och Skottland kan uppleva pärlemormoln.

Spridningen av solljuset sker genom så kallad diffraktion, vilket uppstår när ljuset interagerar med partiklar i samma storleksordning som ljusets våglängd. Det är när ljuset passerar mellanrummen mellan dessa partiklar som det böjs, och då böjs ljus i olika färg (olika våglängd) olika mycket.

Det är värt att spana på himlen efter dessa regnbågsfärger. För det är inte bara pärlemormoln som på detta sätt kan skapa regnbågsfärger, utan alla moln som består av tillräckligt små partiklar kan göra det (se nedersta bilden). Men molnet måste också vara tillräckligt tunt. För om ljuset passerar flera lager partiklar, och böjs flera gånger, börjar det återigen blandas och bli vitt.
 
 
Liknande
Senaste
Sport
Djur
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Byggnadsverk
Rymden
Djur
Människan
Djur
Jorden
Människan
Människan
Teknik
Människan
Byggnadsverk